Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαδικασίες για την απελευθέρωση του Ισραηλινού δεκανέα, Gilad Shalit, ο οποίος είχε συλληφθεί από μέλη της Χαμάς το 2006 και από τότε βρισκόταν υπό κράτηση σε άγνωστη τοποθεσία στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Al Jazeera, οχήματα της Αστυνομίας έχουν ήδη ξεκινήσει τη μεταφορά φυλακισμένων στα επιλεγμένα σημεία όπου θα πραγματοποιηθούν οι ανταλλαγές κρατουμένων προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ο Ισραηλινός στρατιώτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα χθες, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ άναψε το «πράσινο» φως για την απελευθέρωση περισσότερων από 1.000 Παλαιστίνιων κρατουμένων, απορρίπτοντας το αίτημα για 48ωρη καθυστέρηση της ανταλλαγής που είχαν ζητήσει οικογένειες θυμάτων από επιθέσεις Παλαιστίνιων οι οποίοι βρίσκονται σε φυλακές του Ισραήλ.

«Καταλαβαίνω τη δυσκολία να δεχτεί κάποιος ότι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει καταδικαστεί για ειδεχθή εγκλήματα κατά των αγαπημένων του προσώπων δε θα έχει την ποινή που του αξίζει», ανέφερε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, σε επιστολή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή στη Λωρίδα της Γάζας, η Χαμάς ετοιμάζει υποδοχή ηρώων για τους 295 κρατουμένους οι οποίοι θα παρουσιαστούν μπροστά στο κοινό σε ειδική εξέδρα που θα έχει στηθεί γι αυτό το λόγο, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, Reuters.

Προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από τους κατοίκους να μη χρησιμοποιήσουν όπλα προκειμένου να εκφράσουν τη χαρά τους.

Διαβάστε επίσης:
Στη δημοσιότητα τα ονόματα των φυλακισμένων προς απελευθέρωση, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011, 03:39

Βήμα προς βήμα

Η ανταλλαγή των κρατουμένων θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Σήμερα το πρωί θα αφεθούν ελεύθεροι 477 κρατούμενοι σε δύο διαφορετικές πόλεις ανάλογα με τον τελικό προορισμό τους. Όσοι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στη Λωρίδα της Γάζας ή θα οδηγηθούν στην εξορία θα περάσουν αρχικά στο έδαφος της Αιγύπτου από την πόλη Κάρεμ Σλάλομ και στη συνέχεια θα οδηγηθούν στον τελικό προορισμό τους, ενώ όσοι θα κατευθυνθούν στη Δυτική Όχθη θα αφεθούν ελεύθεροι σε σημείο ελέγχου της πόλης Μπιτούνια.

Οι υπόλοιποι 550 θα απελευθερωθούν τον επόμενο μήνα.

Ειδικότερα, σήμερα το πρωί, τοπική ώρα, ο Gilad Shalit θα βρίσκεται στην πόλη Ράφα στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο όπου και θα παραδοθεί σε δυνάμεις Ασφαλείας της αφρικανικής χώρας, παρουσία Ισραηλινών αντιπροσώπων. Εφόσον επιβεβαιωθεί η απελευθέρωσή του και διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία του, θα πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση 27 φυλακισμένων γυναικών. Στη συνέχεια, θα μεταφερθεί στην πόλη Κάρεμ Σλάλομ όπου και θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους γονείς τους πριν τελικά μεταφερθεί με ελικόπτερο σε στρατιωτική βάση της πόλης Τελ Νοφ.

Στη διάρκεια παραμονής του εκεί θα έχει συνάντηση με συγγενείς του καθώς και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Δείτε το video…

Την ίδια στιγμή, θα βρίσκεται σε εξέλιξη η απελευθέρωση των Παλαιστινίων που προορίζονται για τη Λωρίδα της Γάζας ή για χώρα του εξωτερικού. Αφού διασχίσουν τα σύνορα με την Αίγυπτο θα τους παραλάβουν οι δυνάμεις Ασφαλείας της αφρικανικής χώρας προκειμένου να τους προωθήσουν είτε πίσω στα παλαιστινιακά εδάφη είτε στην Τουρκία, τη Συρία και το Κατάρ. Εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) ανακοίνωσε χθες ότι τα διαβατήρια για τους εξόριστους είναι έτοιμα και οι πρώην κρατούμενοι θα τα παραλάβουν από τις Αρχές της Αιγύπτου. Η πρώτη φάση της ανταλλαγής θα ολοκληρωθεί με την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων φυλακισμένων που έχουν προορισμό τη Δυτική Όχθη από σημείο ελέγχου στην πόλη Μπιτούνια.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης