Στη Μοσούλη ο ιρακινός στρατός εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αντίσταση από την Daech, την τρομοκρατική οργάνωση που λειτουργεί σήμερα στη Συρία και το Ιράκ και επιδιώκει να εξάγει το σύστημα του τρόμου πέρα από το Levant (Λιβύη, Αίγυπτο, Αφγανιστάν) αλλά θεωρείται πια θέμα λίγων εβδομάδων, προτού οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, που υποστηρίζονται από το συνασπισμό της Δύσης, περάσουν εντός της περιοχής όπου υψώνεται το οχυρό των τζιχαντιστών.

Οι θέσεις της κάθε δύναμης γύρω από το χαλιφάτο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γαλλία συνεχίζει να πλήττει το Χαλιφάτο από αέρος, ενώ στο έδαφος έχουν αναλάβει την κατάσταση οπλίτες των Δυνάμεων του στρατού της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας (η τρέχουσα μορφή του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα) που ανήκουν στην Task Force Wagram και η οποία στρατοπεδεύει στη βάση της Qayyarah νοτίως της Μοσούλης.

Στις 16 Οκτωβρίου τη νύχτα, άρχισε η επίθεση των ενόπλων δυνάμεων του Ιράκ και κούρδων ανταρτών, που υποστηρίζονται από την αεροπορία του συνασπισμού, για την απελευθέρωση της Μοσούλης.
Ένα μήνα αργότερα, οι μάχες εξακολουθούν να μαίνονται, παρά την υποστήριξη της διεθνούς συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών και των Γάλλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον αέρα, η υποστήριξη προέρχεται από τη γαλλική πλευρά του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle και τα πυρηνοκίνητα μαχητικά “Rafale” του.

Στη βάση Qayyarah, 65 χιλιόμετρα νότια της Μοσούλης, δίπλα σε ένα αμερικανικό στρατόπεδο, εκατό Γάλλοι στρατιώτες αναλαμβάνουν εκ περιτροπής σε ομάδες των πέντε, τα όπλα της πλατφόρμας του Καίσαρα (CAESAR – αυτοκινούμενα οβιδοβόλα (155 mm)) με στόχο την ολοκληρωτική εξολόθρευση των δυνάμεων… του σκότους.

Στο μεταξύ στην πρώτη γραμμή του ανατολικού μετώπου, μαζί με τις ιρακινές κουρδικές δυνάμεις βρίσκονται και εκατό επίλεκτοι, ελίτ μονάδος ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου για τη μελέτη του Πολέμου (ISW).

Εξολοθρεύστε τον εχθρό

«Στόχος μας είναι να κατατροπώσουμε τον εχθρό νοτίως της Μοσούλης, με σφοδρά πλήγματα μέσα στην ημέρα αλλά και στη διάρκεια της νύχτας, για να βοηθήσουμε τους ιρακινούς στις νυχτερινές επιθέσεις τους, αναφέρει ο διοικητής της βάσης στο Qayyarah.

“Οι στρατιώτες που βρίσκονται εδώ είναι περήφανοι, γιατί παλεύουν εκείνους που ήρθαν για να επιτεθούν απ ‘ευθείας μέσα στο σπίτι μας στη Γαλλία», λέει ο Marc, διοικητής της βάσης.

 Μερικοί από αυτούς τους στρατιώτες θα μπορούσαν επίσης να ενταχθούν στην μονάδα Sentinel τους επόμενους μήνες, που περιπολεί “ευαίσθητες” περιοχές της γαλλικής επικράτειας.

Eγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ο αριθμός των Ιρακινών που εγκαταλείπουν τη Μοσούλη και τα περίχωρά του αυξάνεται. Έχει υπερδιπλασιαστεί αυτή την εβδομάδα. Συνολικά μέσα σε ένα μήνα, περισσότεροι από 55.000 Ιρακινοί έχουν αφήσει τα πάντα πίσω, για να προσπαθήσουν να φτάσουν σε ασφαλείς περιοχές.


Οι τζιχαντιστές την περασμένη εβδομάδα, είχαν απαγάγει χιλιάδες ανθρώπους προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν για κάλυψη (ως ανθρώπινες ασπίδες), στην υποχώρησή τους, με κατεύθυνση προς το κέντρο και την παλαιά πόλη της Μοσούλης ενώ εκείνοι που προσπάθησαν να ξεφύγουν, βασανίστηκαν μέχρι θανάτου ή αποκεφαλίστηκαν σύμφωνα με κάτοικους της γειτονικής πόλης Αλίλ.

Η σοβαρότητα και η έκταση των εγκλημάτων μίσους, που διαπράχθηκαν από τον οργανισμό του τρόμου στη Συρία και το Ιράκ, ιδίως εις βάρος των ατόμων που ανήκουν σε θρησκευτικές και εθνοτικές κοινότητες στην περιοχή, έχουν φτάσει στο όριο της απανθρωπιάς που προκαλούν την καθολική καταδίκη τους, όπως υπογραμμίζεται από διαδοχικές εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών. Και όπως όλα δείχνουν, θα χαρακτηρισθούν ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης