Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Ρότερνταμ, του μεγαλύτερου της Ευρώπης, άρχισαν το απόγευμα 24ωρη απεργία -την πρώτη έπειτα από δεκατρία χρόνια- απαιτώντας να μην χαθεί καμιά θέση εργασίας μετά τη διαδικασία αυτοματοποίησης των εγκαταστάσεων, μεταδίδουν ολλανδικά ΜΜΕ.

«Τα συνδικάτα ζητούν τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν αναγκαστικές απώλειες θέσεων εργασίας μετά την εγκατάσταση νέων, εξαιρετικά αυτοματοποιημένων τερματικών» στο λιμάνι, ανέφεραν τα συνδικάτα FNV και CNV σε ανακοίνωσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα δύο συνδικάτα, απειλούνται περίπου 800 θέσεις εργασίες επί του συνόλου των 3.600 στο λιμάνι.

Το σχέδιο για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού, ονόματι Maasvlakte 2, που είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής στον κλάδο των θαλάσσιων μεταφορών στην Ολλανδία εδώ και δεκαετίες, έχει στόχο να διπλασιαστεί η δυνατότητα μεταφόρτωσης.

Περίπου 700 εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συνδικάτα ζητούν επίσης να μην γίνουν απολύσεις ως το 2020 και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας για τους μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενους.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις είναι ιδιαίτερα σπάνιες στην Ολλανδία, όπου υπάρχει μακρά παράδοση διαλόγου για κοινωνικά θέματα και ζητήματα εργασιακών σχέσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης