Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παράσχει 3,4 δισ. ευρώ ως στήριξη στον ολλανδικό βραχίονα της Air France-KLM, δίνοντας τέλος σε μήνες διαμάχης με τη Γαλλία αναφορικά με τον ρόλο της κάθε χώρας στη συμφωνία διάσωσης της αεροπορικής εταιρείας, που έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η κίνηση έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Παρισιού τον Απρίλιο ενός πακέτου διάσωσης ύψους 7 δισ. ευρώ για την Air France.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο του πακέτου, η ολλανδική κυβέρνηση θα διορίσει παρατηρητή στο διοικητικό συμβούλιο της KLM για να διασφαλίσει ότι τα χρήματα των φορολογουμένων θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την ολλανδική θυγατρική, αλλά δεν θα έχει έλεγχο επί της λειτουργίας της. Θα προχωρήσει επίσης σε επίπονες μεταρρυθμίσεις, όπως περικοπή μισθών και δαπανών, πάγωμα στα μπόνους και τα μερίσματα, ενώ θα θέσει φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους, τους οποίους ζήτησε το ολλανδικό Κοινοβούλιο ως προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας.

«Το πακέτο αυτό χρειάζεται για να διασφαλιστεί ότι η KLM και η Air France μπορούν να συνεχίζουν να διαδραματίζουν τον σημαντικό ρόλο που έχουν στη χώρα μας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα σε συνέντευξη Τύπου.

Η ολλανδική βοήθεια θα διασφαλίσει ότι η KLM μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί τουλάχιστον έως το 2021 και η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να παράσχει περαιτέρω βοήθεια εάν χρειαστεί, δήλωσε ο Χούκστρα. Η KLM θα λάβει 2,4 δισ. ευρώ σε τραπεζικά δάνεια με εγγυήσεις και 1 δισ. ευρώ σε απευθείας δάνειο. Τη χρηματοδότηση θα προσφέρει μια κοινοπραξία 11 ξένων και εγχώριων τραπεζών, σύμφωνα με τον Χούκστρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Ολλανδίας έχουν επανειλημμένα βρεθεί σε αντιπαράθεση για τη διαχείριση και τη στρατηγική της Air France-KLM, που δημιουργήθηκε το 2004 από τη συγχώνευση των δύο εθνικών αερομεταφορέων. Η κάθε χώρα έχει ποσοστό 14% στον όμιλο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης