Η υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Ζίγκριντ Κάαγκ υπέβαλε σήμερα την παραίτησή της από την κυβέρνηση, αφού η πλειονότητα των μελών του κοινοβουλίου έκρινε ότι δεν διαχειρίστηκε σωστά την απομάκρυνση των προσφύγων από το Αφγανιστάν, τον περασμένο μήνα.

Βουλευτές από όλα τα κόμματα έκριναν ότι η Κάαγκ φέρει ευθύνη για την καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στην προέλαση των Ταλιμπάν και επειδή δεν προετοίμασε την ασφαλή φυγή των χιλιάδων Αφγανών που δικαιούνται άσυλο στην Ολλανδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Βουλή αποφάσισε ότι το υπουργικό συμβούλιο ενήργησε ανεύθυνα. Η υπουργός πρέπει να φύγει εφόσον απορρίπτεται η πολιτική της», ανέφερε η Κάαγκ.

Ολλανδικά στρατιωτικά αεροσκάφη απομάκρυναν περίπου 2.100 ανθρώπους από το Αφγανιστάν, μεταφέροντάς τους σε γειτονικές χώρες, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Όμως εκατοντάδες Ολλανδοί πολίτες –πολλοί αφγανικής καταγωγής– και άγνωστος αριθμός Αφγανών που είχαν εργαστεί για την ολλανδική στρατιωτική αποστολή, για μέσα ενημέρωσης ή για μη κυβερνητικές οργανώσεις, έμειναν πίσω καθώς δεν κατάφεραν να φτάσουν στο αεροδρόμιο.

Η Κάαγκ ήταν ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο στο διάστημα 2015-17 και προηγουμένως είχε αναλάβει επικεφαλής της διεθνούς ομάδας που επέβλεψε την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης