Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε καταδίκασε το Σάββατο την επίθεση μιας ομάδας κουκουλοφόρων σε κέντρο φιλοξενίας που στεγάζει Σύρους πρόσφυγες, στο πιο βίαιο περιστατικό που έχει βιώσει η χώρα από τότε που μεγάλος αριθμός μεταναστών ξεκίνησε εφέτος να καταφθάνει στην Ευρώπη.

Αργά την Παρασκευή, μια ομάδα 20 ανδρών εκτόξευσε πυροτεχνήματα και αβγά στο προσωρινό κέντρο φιλοξενίας που έχει στηθεί σε ένα αθλητικό κέντρο στην πόλη Γουέρντεν, κοντά στην Ουτρέχτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμαρχος της πόλης Βίκτορ Μολκενμπόερ δήλωσε πως η επίθεση είχε «τεράστιο αντίκτυπο» στους πρόσφυγες. «Έφεραν στη μνήμη τους τραυματικές για αυτούς εμπειρίες» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου.
Οι αστυνομικές αρχές ανέφεραν χθες πως συνέλαβαν και απήγγειλαν κατηγορίες σε 11 υπόπτους, ηλικίας 19 έως 30 ετών, σε συνέχεια της επίθεσης, κατά την οποία δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Ο Ρούτε είχε προγραμματίσει να επισκεφτεί το προσφυγικό κέντρο, που στεγάζει περίπου 150 πρόσφυγες και αποτελεί ένα από τα 100 και πλέον προσωρινά προσφυγικά κέντρα στην Ολλανδία που έχουν στηθεί τις πρόσφατες εβδομάδες.

Ώρες πριν από την επίθεση της Παρασκευής ο Ολλανδός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, καθώς κάτοικοι της πόλης Οράντσε προσέγγιζαν τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, οργισμένοι για την αιφνιδιαστική επέκταση ενός προσφυγικού κέντρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μπορεί να είστε θυμωμένοι, αλλά η βία ή η απειλή άσκησης βίας είναι εκτός ορίων» δήλωσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου. «Καλώ όλους να διατηρήσουν το κλίμα ειρήνης και να συμπεριφερθούν μέσα στα όρια του νόμου» πρόσθεσε.

Το Κόμμα για την Ελευθερία του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς που τάσσεται ενάντια στη μετανάστευση έχει εκτοξευθεί στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων από τότε που ξέσπασε η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη και πλέον προπορεύεται από το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του Ρούτε με σημαντική διαφορά.

Ο Βίλντερς υποστηρίζει πως η Ολλανδία πρέπει να σφραγίσει τα σύνορά της και να μη δεχτεί κανέναν μετανάστη ή πρόσφυγα, μια στάση που ο Ρούτε απέρριψε ως ανεπιθύμητη και παράνομη.

Έπειτα από μια ραγδαία αύξηση στον αριθμό των αιτούντων άσυλο στην Ολλανδία στα τέλη Αυγούστου, η χώρα έχει δεχθεί έως τώρα 36.000 πρόσφυγες και μετανάστες το 2015 σε σχέση με 25.000 που δέχθηκε συνολικά το 2014, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης