Εμφανώς μουδιασμένος, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στην επόμενη ημέρα, εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ενώπιον του λαού της χώρας που βίωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση παγκοσμίως μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τον λαό του σε ενότητα προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος δεν έχει αποσοβηθεί.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε το περιστατικό ομηρίας στο εβραϊκό παντοπωλείο ως «μία αποτρόπαιη πράξη αντισημιτισμού» ενώ αναφερόμενος στους δράστες των δύο αιματηρών συμβάντων είπε ότι «αυτοί οι φανατικοί δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία του Ισλάμ»Αναφερόμενος στη σημερινή διπλή έφοδο σε Παρίσι και Νταμαρτίν-αν-Γκελ, ο πρόεδρος της χώρας έπλεξε το εγκώμιο των δυνάμεων ασφαλείας, αναφέροντας: «Θέλω να χαιρετίσω το θάρρος, τη γενναιότητα και την αποτελεσματικότητα όλων όσοι συμμετείχαν σε αυτές τις επιχειρήσεις. Είμαι υπερήφανος για αυτούς».

Ο κ. Ολάντ προειδοποίησε ότι η Γαλλία «δεν έχει τελειώσει με τις απειλές των οποίων είναι στόχος. Η Γαλλία γνωρίζει δυστυχώς ότι η απειλή δεν έχει αποσοβηθεί. Θέλω να σας καλέσω σε επαγρύπνηση, ενότητα και κινητικότητα. Σας καλώ σε ενότητα, αυτό είναι το μεγαλύτερο όπλο μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος έδωσε έμφαση στην ανάγκη να «αποδείξουμε την αποφασιστικότητά μας ενάντια σε όλα όσα μπορούν να μας διχάσουν». Ο Ολάντ επιβεβαίωσε ότι έχουν σκοτωθεί 4 όμηροι στο εβραϊκό παντοπωλείο όπου εκτυλίχθηκε η ομηρία στο ανατολικό Παρίσι, ενώ τόνισε ότι η χώρα θα διατηρήσει «ανυποχώρητη» στάση απέναντι στο ρατσισμό και τον αντισημιτισμό.

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις βίαιες επιθέσεις με την ισχύ μας αλλά και με την αλληλεγγύη», πρόσθεσε.

Για ακόμη μία φορά εξήρε το θάρρος των δυνάμεων ασφαλείας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Γαλλία μπόρεσε να αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση. Η Γαλλία γνωρίζει ότι μπορεί να τα καταφέρει χάρη στις δυνάμεις ασφαλείας, τους άνδρες και τις γυναίκες που έχουν το απαραίτητο σθένος».

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε το περιστατικό ομηρίας στο εβραϊκό παντοπωλείο ως «μία αποτρόπαιη πράξη αντισημιτισμού» ενώ αναφερόμενος στους δράστες των δύο αιματηρών συμβάντων είπε ότι «αυτοί οι φανατικοί δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία του Ισλάμ».

Αναφέρθηκε ακόμη στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών χωρών-μελών της Ε.Ε. που πραγματοποιείται την προσεχή Κυριακή στο Παρίσι, με αντικείμενο την τρομοκρατία λέγοντας: «Πλήθος ηγετών διαφόρων χωρών εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία. Θα είναι εδώ την Κυριακή. Θα είμαι εδώ μαζί τους».

Στο διάγγελμά του ο κ. Ολάντ κάλεσε όλους τους Γάλλους να ενωθούν προκειμένου να διατρανώσουν τις αξίες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και του Πλουραλισμού.

«Είμαστε ένα έθνος ελεύθερο που δεν πρέπει να υποκύψει σε καμία πίεση και κανέναν φόβο επειδή υπερασπιζόμαστε ένα ιδανικό μεγαλύτερο από εμάς» είπε ο Γάλλος πρόεδρος και κατέληξε:

«Από αυτή τη δοκιμασία βγαίνουμε ακόμα πιο δυνατοί.

Ζήτω η Δημοκρατία.

Ζήτω η Γαλλία».

Διαβάστε επίσης:

Πνίγηκε στο αίμα η επιχείρηση διάσωσης

Video ντοκουμέντο από την επέμβαση της αστυνομίας στο εβραϊκό παντοπωλείο

Η στιγμή της επέμβασης στο τυπογραφείο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης