Ολάντ: «Ηθικά απαράδεκτη» η πρόσληψη Μπαρόζο από τη Goldman Sachs

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016, 17:12
Ολάντ: «Ηθικά απαράδεκτη» η πρόσληψη Μπαρόζο από τη Goldman Sachs
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε «ηθικά απαράδεκτη» την πρόσληψη του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

Η Γαλλία ζήτησε ήδη «επισήμως» από τον Πορτογάλο πολιτικό, ο οποίος είχε ηγηθεί επί 10 χρόνια της Κομισιόν, να εγκαταλείψει τα σχέδιά του να εργαστεί γι' αυτή την τράπεζα.

«Τον κ. Μπαρόζο δεν ήμουν εγώ αυτός που τον επέλεξε, ορισμένοι θα αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στην επιλογή αυτή», υπογράμμισε ο σοσιαλιστής Γάλλος πρόεδρος κατά την τηλεοπτική συνέντευξη που δίνει παραδοσιακά την 14η Ιουλίου, ημέρα της εθνικής εορτής της Γαλλίας.

Οι κεντροδεξιοί προκάτοχοί του, Ζακ Σιράκ (1995-2007) και Νικολά Σαρκοζί (2007-2012), είχαν συμβάλει στον διορισμό του συντηρητικού Πορτογάλου το 2004 στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια στην ανανέωση του διορισμού του το 2009.

Ο κ. Μπαρόζο διηύθυνε την Επιτροπή «τη στιγμή που υπήρξε αυτή η κρίση που προκλήθηκε απ' αυτά που αποκαλούμε subprimes (σ.σ.: τα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου), για τα οποία η Goldman Sachs υπήρξε μια από τις βασικές τράπεζες», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Ολάντ στη συνέντευξή του.

«Η Goldman Sachs, την οποία ξαναβρίσκουμε στην υπόθεση της Ελλάδας, αφού η Goldman Sachs ήταν αυτή που συμβούλευε τους Έλληνες και παραποιούσε τους αριθμούς των δημόσιων λογαριασμών που η Ελλάδα είχε δώσει πριν από μερικά χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επισήμανε.

«Και μερικά χρόνια αργότερα μαθαίνουμε ότι ο κ. Μπαρόζο θα προσληφθεί από την Goldman Sachs; Νομικά είναι δυνατό, όμως ηθικά θίγεται το πρόσωπο, είναι ηθικά απαράδεκτο», υπογράμμισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016, 17:12