Με καταμετρημένες τις περισσότερες ψήφους, το κυβερνόν κόμμα Καντίμα της Τζίπι Λίβνι κερδίζει 28 έδρες ενώ το δεξιό Λικούντ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου έρχεται κατά μία έδρα δεύτερο, στην ισραηλινή βουλή. Πράγμα που σημαίνει ότι και τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα λένε ότι νίκησαν και πανηγυρίζουν με τον ενθουσιασμό του πρώτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τζίπι Λίβνι

Η πρόεδρος του Καντίμα δήλωσε στα Μέσα ότι είναι έτοιμη να κυβερνήσει και κάλεσε το Νετανιάχου σε συνεργασία για μία «κυβέρνηση ενότητας». Ωστόσο, ο ίδιος επιμένει ότι το «εθνικό στρατόπεδο» νίκησε, λέγοντας λίγο μετά τα πρώτα exit poll: «Με τη βοήθεια του Θεού θα ηγηθώ της επόμενης κυβέρνησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Τρίτος στην κατάταξη ήρθε το κόμμα του υπερεθνικιστή  Άβιγκντορ Λίμπερμαν, με 15 έδρες στην Κνεσέτ, γεγονός που του δίνει την ευκαιρία να κρίνει τις ισορροπίες καθώς μπορεί να συνεργαστεί με όποιο από τα πρώτα κόμματα επιθυμεί. Από την άλλη, το αριστερό κόμμα του υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπάρακ, έπεσε στην 4η θέση.

Άβιγκντορ Λίμπερμαν

Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν, ωστόσο, ότι με την υποστήριξη της ακροδεξιάς και των θρησκευτικών σχηματισμών, ο κ. Νετανιάχου θα μπορέσει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό.

Πάντως, αυτός που τελικά θα αποφασίσει ποιός θα ηγηθεί της κυβέρνησης, είναι ο πρόεδρος Σιμόν Πέρες, ύστερα από διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα που θα κρατήσουν μέρες.

Εν τω μεταξύ, χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού θα εκτελεί ο Έχουντ Ολμέρτ του Καντίμα, ο οποίος παραιτήθηκε το Σεπτέμβριο εξαιτίας σκανδάλου διαφθοράς αλλά παρέμεινε στο θώκο.

(Πρώτη καταχώρηση: 10 Φεβρουαρίου 2009, 22:45)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης