Οι αναβληθέντες Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο χρόνο «με ή χωρίς Covid», λέει ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ο John Coates επιβεβαίωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου του επόμενου έτους, αποκαλώντας τους μάλιστα «Αγώνες που νίκησαν τον Covid». Αρχικά είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τον Ιούλιο του 2020, αλλά αναβλήθηκαν λόγω του φόβου του Covid-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΔΟΕ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν θα καθυστερήσει τους Αγώνες μετά το 2021. «Οι Αγώνες θα ήταν οι Αγώνες Ανασυγκρότησης μετά την καταστροφή του τσουνάμι» δήλωσε ο κ. Coates στο AFP, αναφερόμενος στον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι του 2011 στην Ιαπωνία. «Τώρα θα είναι οι Αγώνες που νίκησαν τον Covid, το φως στο τέλος του τούνελ».

Τον Ιούλιο, ο διευθύνων σύμβουλος του Τόκιο 2020 Toshiro Muto είπε ότι ήταν πιθανό να διεξαχθούν οι Αγώνες σε ένα «περιορισμένο» κοινό, αλλά ανέφερε ότι ήθελαν να αποφύγουν την πιθανότητα να μην έχουν θεατές.

Αντ’ αυτού, πρόσθεσε ότι για τους Αγώνες θα μπορούσαν ενδεχομένως να «απλοποιηθούν» οι τελετές έναρξης και λήξης, καθώς και να μειωθεί ο αριθμός του προσωπικού και των αντιπροσωπειών από κάθε χώρα. Περισσότεροι από 11.000 αθλητές από περίπου 200 χώρες είχαν προγραμματιστεί να λάβουν μέρος στους αγώνες του 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι σαφές πώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί ενδέχεται να επηρεάσουν τη συμμετοχή τους, καθώς τα σύνορα της Ιαπωνίας είναι επί του παρόντος σε μεγάλο βαθμό κλειστά για ξένους επισκέπτες.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης