Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η προσομοίωση πτήσης 72 ωρών

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013, 12:54
Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η προσομοίωση πτήσης 72 ωρών
Στις 8.00 το πρωί (τοπική ώρα) την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ο Ελβετός πιλότος και εξερευνητής Μπερτράν Πικάρ ολοκλήρωσε με επιτυχία προσομοίωση υπερατλαντικής πτήσης 72 ωρών στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Ντίμπεντορφ της Ελβετίας.

Τρεις μέρες νωρίτερα είχε ξεκινήσει το «εικονικό» του ταξίδι από το κάθισμα ενός εξομοιωτή πτήσης, παρόμοιου με το πιλοτήριο ενός νέου ηλιακού αεροπλάνου που κατασκευάζεται με στόχο τον γύρο του κόσμου χωρίς ενδιάμεση στάση το 2015.

«Αυτό το πείραμα μας έδωσε πολύτιμη εμπειρία για την πτήση γύρω από τον κόσμο, ενώ την ίδια στιγμή αποκάλυψε τις μεγάλες δυσκολίες αυτής της προσπάθειας» εξήγησε ο Μπερτράν Πικάρ, ιδρυτής, πρόεδρος και πιλότος της Solar Impulse.

«Βλέποντας τόσο πολλούς γιατρούς γύρω θυμήθηκα το πρώτο μου επάγγελμα, τώρα όμως εγώ ήμουν ο ασθενής» συμπλήρωσε ο Πικάρ, βγαίνοντας από τον εξομοιωτή πτήσης.

Κατά τις 72 ώρες της «εικονικής» πτήσης μια σειρά από εξετάσεις διενεργήθηκαν προκειμένου να ελεγχθεί η σωματική και ψυχική κατάσταση του πιλότου σε πραγματικό χρόνο. Κόπωση, εργονομία του κόκπιτ, τροφή, χρήση τουαλέτας, ασκήσεις για την αποφυγή θρόμβωσης και η ικανότητα χειρισμού του αεροπλάνου με υπνηλία ήταν οι παράμετροι που ελέγχθηκαν.

Στη διάρκεια της προσομοίωσης ο Πικάρ χρησιμοποίησε τεχνικές αυτοΰπνωσης προκειμένου να παραμείνει σε εγρήγορση και να ελέγξει την κούρασή του. Μέσα στις 72 ώρες ξεκουράστηκε 35 φορές με διαλείμματα των 20 λεπτών.

Τα δεδομένα από τα εγκεφαλογραφήματα και τα καρδιογραφήματα θα αναλυθούν προκειμένου να σχεδιαστεί μια «στρατηγική ανάπαυσης» στην πραγματική πτήση γύρω από τον κόσμο.

«Η ομάδα (Solar Impulse) ολοκληρώνει το δεύτερο αεροσκάφος, το οποίο θεωρητικά έχει απεριόριστη διάρκεια πτήσης. Τώρα η πρόκληση είναι να γίνει και ο πιλότος "ασταμάτητος" όπως το αεροπλάνο. Πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε την ενέργειά μας, να είμαστε ικανοί να αναγνωρίζουμε τη στιγμή όπου η κούραση μας καταβάλλει και να βρίσκουμε τρόπους να παραμένουμε σε ετοιμότητα» συμπληρώνει ο Αντρέ Μπόρσχμπεργκ, συνιδρυτής και πιλότος της Solar Impulse.

Μετά από αυτή την «εικονική» πτήση οι δυο πιλότοι μπορούν να συγκεντρωθούν στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας για τον γύρο του κόσμου. Οι επόμενοι 18 μήνες είναι καθοριστικοί για το ταξίδι-σταθμό στην ιστορία της αεροπορίας. Η τελική συναρμολόγηση του νέου ηλιακού αεροσκάφους θα ξεκινήσει στην Παγέρν της Ελβετίας τον Φεβρουάριο του 2014. Τον Απρίλιο θα παρουσιαστεί δημόσια και θα ακολουθήσουν δοκιμαστικές πτήσεις. Τον Μάρτιο του 2015 θα επιχειρήσουν τον γύρο του κόσμου χωρίς ενδιάμεση στάση, πετώντας αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια.


Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013, 13:20