Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησαν τηλεφωνικά την Παρασκευή το απόγευμα για τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ της Συρίας.

Στο τηλεφώνημα, οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την πρόθεσή τους για πλήρη εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων σχετικά με τα μέτρα για την εξομάλυνση των εντάσεων στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με δήλωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να περιοριστούν οι ενέργειες του καθεστώτος Άσαντ στο Ιντλίμπ, και να σταματήσει η επακόλουθη αυτών ανθρωπιστική κρίση. Ακόμα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως η συμφωνία του Σότσι πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Λιβύη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από την πλευρά του, κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, εξέφρασε τη σοβαρή του ανησυχία για τις ενέργειες των εξτρεμιστών στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στο επίκεντρο της προσοχής τους βρέθηκε για μια ακόμη φορά η κατάσταση που διαμορφώθηκε στη ζώνη αποκλιμάκωσης στην επαρχία Ιντλίμπ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την σοβαρή του ανησυχία για τις συνεχιζόμενες επιθετικές ενέργειες των εξτρεμιστικών ομάδων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «δόθηκε έμφαση στην αναγκαιότητα του άνευ όρων σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας».

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν επίσης να καταστήσουν πιο ενεργές τις διαβουλεύσεις μεταξύ υπουργείων για την κατάσταση στο Ιντλίμπ και ιδιαίτερα μεταξύ των υπουργείων Άμυνας.

Οι δύο πρόεδροι, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, υπογράμμισαν τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής των αποφάσεων της διεθνούς Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης