Ολοκληρώθηκε με πολλές αποφάσεις η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015, 15:13
Ολοκληρώθηκε με πολλές αποφάσεις η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο
Χρήστος Μαζάνης 

«Δεν πρέπει να εξισώνουμε τους πρόσφυγες με τους τρομοκράτες», είπαν οι περισσότεροι ευρωβουλευτές κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Επίσης, τα μέλη ενέκριναν τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2016, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη, ενώ το ετήσιο Βραβείο LUX, κέρδισε η ταινία Mustang, σε σκηνοθεσία Deniz Gamze Ergüven.

«Το μόνο που καταφέρνει η πολιτική εξίσωσης των προσφύγων με τους τρομοκράτες, είναι να αυξάνει την απογοήτευση όσων εντάσσονται στις τρομοκρατικές ομάδες», δήλωσαν οι ευρωβουλευτές, κατά τη συζήτηση της ολομέλειας αυτή την εβδομάδα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Επίσης, η ολομέλεια κάλεσε τα κράτη μέλη να ενισχύσουν την ασφάλεια αλλά και τη συνεργασία μεταξύ τους.

Επίσης η ολομέλεια ενέκρινε μη δεσμευτικό ψήφισμα, στο οποίο προτείνει ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης μέσα από την εκπαίδευση και την κοινωνική ένταξη, κυρίως στις φυλακές αλλά και στο διαδίκτυο.

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2016, εγκρίθηκε από το ΕΚ και υπογράφηκε από τον πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς. Το ΕΚ, εξασφάλισε επιπλέον χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό και τους πρόσφυγες, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και για το ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ, Ορίζοντας 2020.

«Οι πολυεθνικές θα πρέπει να πληρώνουν φόρους στη χώρα που έχουν τα κέρδη τους», είπαν οι ευρωβουλευτές στην τελική έκθεση της ειδικής επιτροπής για τις φορολογικές αποφάσεις. Η έκθεση περιλαμβάνει προτάσεις για τη μεταρρύθμιση τους φορολογικού συστήματος.

Επίσης οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν ψήφισμα, στο οποίο καλούν τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων. 
Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, απευθύνθηκε στην ολομέλεια του ΕΚ, για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά για το πώς θα πρέπει τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν στο μεταναστευτικό αλλά και στην απειλή της τρομοκρατίας.

Την περασμένη Τρίτη, πραγματοποιήθηκε η τελετή για την απονομή του Βραβείου LUX. Το βραβείο κέρδισε η ταινία Mustang, της Deniz Gamze Ergüven.

Την Τετάρτη, η ολομέλεια συζήτησε, με την ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, για τα αποτελέσματα της Συνόδου στη Βαλέτα.

Οι δύο νικητές του διαγωνισμού φωτογραφίας, βρέθηκαν στο Στρασβούργο και δημιούργησαν το δικό τους φωτορεπόρταζ από την ολομέλεια του ΕΚ . Τα θέματα του φετινού διαγωνισμού ήταν εμπνευσμένα από το Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη.

Πληροφορίες από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015, 15:41