Η τετραμερής διάσκεψη για την Συρία, με την συμμετοχή των ηγετών της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας συνεχίζεται στην Κωνσταντινούπολη μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik.

Το ίδιο πρακτορείο είχε μεταδώσει πριν από λίγο, ότι οι εργασίες της διάσκεψης ολοκληρώθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζήτησαν την υλοποίηση της συμφωνίας για την ζώνη αποκλιμάκωσης της πολεμικής έντασης στο Ιντλίμπ, αλλά και τα μέτρα για την ενίσχυση του πλαισίου συντονισμού της δράσης των δύο χωρών στην Συρία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο των Εξωτερικών.

“Οι δύο πλευρές εξέτασαν μέτρα για την ενίσχυση του συντονισμού σε σχέση με την κατάσταση στην Συρία, υπό τις διαστάσεις καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ενίσχυσης της διαδικασίας για μία πολιτική λύση, επί τη βάσει της Απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και των αποφάσεων του Συριακού Κογκρέσου Εθνικού Διαλόγου, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ταχεία επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, αλλά και για την μεταπολεμική ανοικοδόμηση. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην υλοποίηση των συμφωνιών της 17ης Σεπτεμβρίου μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας κι αναφορικά με την ζώνη αποκλιμάκωσης της έντασης στο Ιντλίμπ,” ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης απέδειξαν την σημασία του πολιτικού διαλόγου μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας για την ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο των Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η σταθερότητα στη Συρία θα αποτρέψει μία νέα ανθρωπιστική καταστροφή”

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έγραψε σήμερα στο Twitter, ότι η σταθερότητα στην Συρία αποτελεί το κύριο θέμα της ιστορικής τετραμερούς διάσκεψης που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter ότι προσγειώθηκε στην Τουρκία για συνομιλίες με θέμα την Συρία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

“Η σταθερότητα στην Συρία θα αποτρέψει μία νέα ανθρωπιστική καταστροφή και βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης με τον πρόεδρο Ερντογάν, τον πρόεδρο Πούτιν, και την καγκελάριο Μέρκελ,” έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Υπέρ μιας αποστρατικοποιημένης ζώνης στην επαρχία Ιντλίμπ το Βερολίνο

Η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει ότι μία αποστρατικοποιημένη ζώνη στην επαρχία Ιντλίμπ στα βορειοδυτικά της Συρίας, θα φέρει μία διαρκή ειρήνη στην περιοχή, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Σάιμπερτ.

«Το πρώτο βήμα ήταν να αποφευχθεί μία μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση, αλλά και μία ανθρωπιστική καταστροφή. Τώρα το ερώτημα είναι πως αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε μία διαρκή κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ, ανέφερε σε δήλωσή του μέσω βίντεο.

Η δήλωση αυτή, έγινε πριν από τη διεξαγωγή της τετραμερούς διάσκεψης για την Συρία, μεταξύ των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης