Aποσυνδέθηκε σήμερα το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Dragon της αμερικανικής εταιρείας SpaceX από το ρομποτικό βραχίονα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και άρχισε η επιστροφή του στη Γη.

Το Dragon είναι το πρώτο ιδιωτικό διαστημικό σκάφος που έφθασε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Πρόκειται να προσθαλασσωθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό, νοτιοδυτικά του Λος Άντζελες, στις 18:44 (ώρα Ελλάδας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εξαιρετική δουλειά παιδιά» είπε το Κέντρο Ελέγχου στο Χιούστον όταν οι αστροναύτες του ISS απελευθέρωσαν το Dragon στο Διάστημα, σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων, χρησιμοποιώντας το ρομποτικό γερανό του σταθμού. Λίγο αργότερα, γύρω στις 13.00 ώρα Ελλάδας, το Dragon βρισκόταν έξω από την περιοχή γύρω από τον ISS που ελέγχει η NASA και πέρασε στην αποκλειστική δικαιοδοσία της SpaceX, της καλιφορνέζικης εταιρείας που το ανέπτυξε.

Ήταν μια στιγμή-ορόσημο στην πρωτοβουλία των ΗΠΑ να αναθέσουν σε ιδιώτες τις μεταφορές από και προς τον ISS, προκειμένου να εστιαστεί η NASA στην ανάπτυξη ενός διαφορετικού σκάφους για αποστολές στους αστεροειδείς και τελικά στον Άρη.

Δείτε το video…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τον παροπλισμό των διαστημικών λεωφορείων, οι μη επανδρωμένες αποστολές ανεφοδιασμού έχουν ανατεθεί σε ευρωπαϊκά, ιαπωνικά και ρωσικά ρομποτικά σκάφη, ενώ τα μόνα σκάφη που μπορούν να μεταφέρουν πληρώματα είναι τα ρωσικά Soyuz.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης