Ο τέταρτος γύρος του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας ολοκληρώνεται στις Βρυξέλλες, με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν την προσδοκία να κλείσουν ορισμένα θέματα που εκκρεμούν ήδη από τις προηγούμενες συναντήσεις των δύο πλευρών.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου, Μπόρκο Στεφάνοβιτς, πριν από την έναρξη της χθεσινής συνάντησης, που διήρκεσε τρεις ώρες, δήλωσε ότι «είναι ρεαλιστικό να επιτευχθεί συμφωνία στα ζητήματα του κτηματολογίου, των μητρώων και της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη πλευρά, η Εντίτα Ταχίρι, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Πρίστινας, σημείωσε ότι αναμένει «σημαντική επιτυχία σε ορισμένα σημαντικά πεδία, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, το ελεύθερο εμπόριο και η ενέργεια». «Θα επιχειρήσουμε να βρούμε λύσεις σε ορισμένα ζητήματα που έχουν ήδη εξεταστεί. Υπό αυτή την έννοια, είμαστε αισιόδοξοι» δήλωσε ο κ. Στεφάνοβιτς, εν όψει του διαλόγου που διεξάγεται στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με προεδρεύοντα τον ανώτατο διπλωμάτη της Ε.Ε., Ρόμπερτ Κούπερ.

«Αναμένουμε εντός δύο ημερών να καταλήξουμε σε συμφωνία-πλαίσιο για τα τρία ζητήματα, να συζητήσουμε για τα άλλα θέματα που έχουν ήδη ανοίξει και να εξετάσουμε, πρώτη φορά, το ζήτημα των αγνοουμένων και θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση και την πολιτιστική κληρονομιά» τόνισε η κα Ταχίρι. Στο μεταξύ, ο κ. Στεφάνοβιτς ανέφερε ότι η στήριξη της Ε.Ε. είναι ενθαρρυντική για τη συνέχιση του διαλόγου με την ίδια δυναμική και ίσως με πιο εντατικούς ρυθμούς, με συχνότερες συναντήσεις στις Βρυξέλλες αλλά και σε άλλες πόλεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης