H Αϊτή, που δοκιμάζεται από τις επιπτώσεις του τυφώνα Ματθαίου, απαιτεί άμεση και ουσιαστική βοήθεια. Αλλά το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα καταγγέλλει επιθέσεις σε ανθρωπιστικές συνοδείες, ενώ μόνο 6 από τα 120 εκατομμύρια $ που ζητήθηκαν από τον ΟΗΕ, συλλέχθηκαν.

Μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας «Matthew», η Αϊτή αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Κάρλος Βελόσο, διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) στην Αϊτή κατήγγειλε την Πέμπτη, 13 Οκτώβρη τις επιθέσεις που δέχονται οι ανθρωπιστικές συνοδείες και την αργή άφιξη της βοήθειας προς τα θύματα του τυφώνα «Matthew», που ρήμαξε τη νότια χώρα την περασμένη εβδομάδα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 900 ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξενοδοχεία, πόλεις και ολόκληρα χωριά έχουν αφανιστεί, καλλιέργειες καταστράφηκαν, ζώα σκοτώθηκαν…

«Δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να επωφεληθούν από αυτή την ανθρωπιστική προσπάθεια και χάσαμε λόγω κλοπής, το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων Κάρλος Βελόσο.

Ο Διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού προγράμματος στην Αϊτή εξέφρασε έντονη ανησυχία: «Αυτό θα καθυστερήσει όλες τις προσπάθειες μας για να σιτιστεί ο κόσμος και θα πρέπει να δαπανηθούν χρήματα για την πάρα πολύ ακριβή μεταφορά με ελικόπτερο της ανθρωπιστικής βοήθειας και δεν ξέρουμε αν αυτό μπορεί να γίνει πάλι για το ίδιο μέρος» δήλωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκετές ανθρωπιστικές συνοδείες έχουν μπλοκαριστεί από οδοφράγματα και σε ορισμένες περιπτώσεις λεηλατήθηκαν καταμεσής του δρόμου από κλέφτες που διασχίζουν τη νότια χερσόνησο.

«Κατανοώ την απελπισία των ανθρώπων, αλλά θα πρέπει να μας βοηθήσει: θα πρέπει να αφήσουμε τη βοήθεια να περάσει», τόνισε ο διευθυντής του WFP. «Υπάρχουν μέρη που θα λάβουν την πρώτη παρτίδα τροφίμων ενώ άλλα θα πρέπει να περιμένουν τη δεύτερη φάση. Όλα πρέπει να γίνουν με οργανωμένο τρόπο γιατί δεν μπορούμε να πάμε σε όλα τα μέρη ταυτόχρονα».

Ο τυφώνας Matthew ισοπέδωσε τα πάντα στο πέρασμά του και πάνω από 750 000 άνθρωποι χρειάζονται επείγουσα επισιτιστική βοήθεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.

Από την περασμένη εβδομάδα, περισσότεροι από 700 τόνοι τροφίμων μεταφέρθηκαν στο νότιο τμήμα του Anse συμπεριλαμβανομένων 192 τόνων που έχουν ήδη διανεμηθεί σε 23.000 άτομα.

Ο ΟΗΕ έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα μια επείγουσα έκκληση, προκειμένου να αυξηθεί το ποσό των $ 120 εκατομμυρίων για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού.

Τα χρήματα αυτά προορίζονται να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες στην Καραϊβική κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών μηνών. Προς το παρόν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Στέφαν Ντούτζαριτς, μόνο 6,1 εκατομμύρια έχουν διατεθεί προς ενίσχυση των πληγέντων.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στη χώρα από το σεισμό του Ιανουαρίου το 2010 που σκότωσε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους, ενώ ακολούθησαν 10.000 θάνατοι από την επιδημία χολέρας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν θα επισκεφθεί την Αϊτή Σάββατο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης