Στην Πόρτα Πία της Ρώμης πέρασαν τη νύχτα με σκηνές πολλά μέλη των οργανώσεων που πήραν μέρος στη χθεσινή διαδήλωση κατά των πολιτικών λιτότητας.

Ανάμεσα στα κύρια αιτήματά τους είναι η προάσπιση του δικαιώματος στην απασχόληση και στη στέγη για όλους, η άμεση αλλαγή των οικονομικών πολιτικών, με υποστήριξη των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, και η πραγματική ένταξη των μεταναστών στην ιταλική κοινωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(Βράδυ Σαββάτου στην Πόρτα Πία)

Πολλοί διαδηλωτές που βρίσκονται στην Πόρτα Πία κάλεσαν τους πολίτες της Ρώμης να επισκεφθούν την περιοχή, να πάρουν μέρος στις συνελεύσεις τους και να τους στηρίξουν.

«Στοπ στις εξώσεις, στις κατασχέσεις σπιτιών και στις υποχρεωτικές εκκενώσεις» γράφει ένα από τα πανό που έχουν αναρτήσει οι διαδηλωτές. Μέρος των «Κατασκηνωτών» («Acampados», όπως βαπτίστηκαν) πρόκειται πιθανότατα να παραμείνει στον χώρο και τις επόμενες ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Πρωί Κυριακής στην Πόρτα Πία)

Στο μεταξύ, ο απολογισμός των χθεσινών συγκρούσεων είναι 15 προσαγωγές και 20 τραυματίες αστυνομικοί και καραμπινιέροι. Ένας φωτορεπόρτερ, επίσης, της εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα» τραυματίσθηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν μπροστά από το Υπουργείο Οικονομικών της Ρώμης.

Οι αστυνομικές αρχές υπολογίζουν ότι οι συμμετέχοντες στο μπλακ μπλοκ που προκάλεσαν τα χθεσινά επεισόδια δεν υπερέβαιναν τους εκατό, ενώ ο ιταλικός Τύπος υπογραμμίζει ότι οι ειρηνικοί διαδηλωτές κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να απομονώσουν τα βίαια στοιχεία.

Ο Iταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο ευχαρίστησε τόσο τα όργανα τους τάξης όσο και τη μεγάλη, ειρηνική και υπεύθυνη πλειονότητα των διαδηλωτών για τις επιτυχείς προσπάθειες που κατέβαλαν και την υπεύθυνη στάση τους.


(Βράδυ Σαββάτου στην Πόρτα Πία)

Οι πυροτεχνουργοί, τέλος, αργά χθες βράδυ απενεργοποίησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που «σε περίπτωση που δεν εντοπιζόταν και είχε εκραγεί, θα μπορούσε να έχει προκαλέσει πολλούς νεκρούς», όπως έκανε γνωστό η αστυνομική διεύθυνση της ιταλικής πρωτεύουσας.

(Σύλληψη on camera ενός διαδηλωτή που πέρασε τη νύχτα του στην Πόρτα Πία)

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ/ Il Fatto Quotidiano/ l’ Unità

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης