Τετραήμερο στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι θα χρειαστεί να περάσουν οι «27» ηγέτες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι σκληρές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα. 

Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις των ηγετών της ΕΕ συνεχίζονται για τρίτο εικοσιτετράωρο, ενώ πηγές αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανόν οι συζητήσεις να παραταθούν και αύριο Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι αργά τη νύχτα βρισκόταν σε εξέλιξη το δείπνο των ηγετών, οι οποίοι διαπραγματεύονται για τα ποσά του ταμείου ανάκαμψης. Πηγές σημειώνουν ότι ορισμένοι εκ των «φειδωλών», (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία) θέλουν τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ να πέσουν στα 700 δισεκατομμύρια και να «σπάσουν» στη μέση, που σημαίνει ότι το 50% να είναι δάνεια και το άλλο 50% να είναι επιχορηγήσεις.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επέστρεψε στη χώρα του με την πρόθεση να γυρίσει στις Βρυξέλλες αύριο το πρωί

Παράλληλα, ενώ η μαραθώνια Σύνοδος βρίσκεται σε εξέλιξη, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι «είναι καλύτερο να υπάρξει συμφωνία σ’αυτό το φιλόδοξο σχέδιο ακόμη κι αν χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευρωπαϊκές πηγές πάντως εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι δεν είναι απίθανο σύντομα να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και εν τέλει συμφωνία.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την τελευταία φορά που χρειάστηκαν τέσσερα εικοσιτετράωρα για συμφωνία φαίνεται πως ήταν με την κύρωση της Συνθήκης της Νικαίας πριν 20 χρόνια. 

Η προσδοκία είναι νέα πρόταση που θα κομίσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο δείπνο των ηγετών θα αντικατοπτρίζει τις παρά πολλές συναντήσεις που έχουν γίνει μέσα στην ημέρα σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Πάντως, το γεγονός ότι οι ηγέτες δεν θέλουν να παραπέμψουν το θέμα για τα τέλη Ιουλίου, δείχνει διάθεση για συμφωνία, αλλά το σύνθετο πάζλ δεν έχει βρει ακόμα τη λύση του. 

Στο ύψος των επιχορηγήσεων διαφαίνεται σύγκλιση, αν και ακόμα υπάρχει διαφορά μεταξύ των 350 δισεκ. που ζητούν οι «φειδωλοί» και του ορίου των 400 δισεκ. ευρώ των Νοτίων της Γερμανίας και της Γαλλίας. 

Διαφωνία παραμένει ακόμα στον τρόπο που θα λαμβάνονται οι αποφάσεις, καθώς οι Ολλανδοί επιμένουν για ομοφωνία στις εκταμιεύσεις ενώ οι χώρες του νότου δεν δέχονται κάτι τέτοιο. Παράλληλα, υπάρχει και το θέμα της διασύνδεσης της χρηματοδότησης με την τήρηση των άρχων του κράτους δίκαιου με τις χώρες του Βίσεγκραντ, και ειδικά την Ολλανδία να αντιδρούν. 

Παρά τις πληροφορίες για διάσταση απόψεων μεταξύ Βορρά και Νότου για τους πόρους του Ταμείου την εκ νέου παράταση των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες και το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δηλώνει αισιόδοξος.

Οι απαιτήσεις των «φειδωλών» – Στο πλευρό τους και η Φινλανδία

Σύμφωνα με το politico, οι τέσσερις «φειδωλές» χώρες, ήτοι η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, πιέζουν για επιχορηγήσεις 350 δισ. ευρώ και δάνεια 350 δισ. ευρώ (ενώ η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν 550 δισ. και 250 δισ, ευρώ, αντίστοιχα), κάτι που σημαίνει ότι θέλουν το συνολικό ποσό για το Ταμείο Ανάκαμψης να μειωθεί στα 700 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αισιόδοξος πως «τα πράγματα εξελίσσονται σε μια δίκαιη κατεύθυνση» εμφανιζόταν το απόγευμα της Κυριακής ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, προσθέτοντας ότι «εδώ και ημέρες υπήρξε κίνηση προς την κατεύθυνσή μας». Ο ίδιος, μαζί με τους πρωθυπουργούς των τριών άλλων χωρών της αυτοαποκαλούμενης «ομάδας των τεσσάρων φειδωλών» (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία) και με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας, είχε συνάντηση σε έναν μικρό γύρο το απόγευμα με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας.

Στις δηλώσεις του, ο Αυστριακός καγκελάριος άφηνε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη έκπτωση για την ετήσια συνεισφορά της Αυστρίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, η οποία, σύμφωνα με με το τρέχον σχέδιο, φέρεται πως θα έχει ετήσια έκπτωση ύψους 287 εκατομμυρίων, ενώ αρχικά προβλέπονταν μόνο 137 εκατομμύρια και κατόπιν 237 εκατομμύρια ευρώ .

Ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα είναι η σχέση μεταξύ επιχορηγήσεων και επιστρεπτέων δανείων στο Ταμείο Ανάπτυξης της ΕΕ ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία θέλουν να μειώσουν τις επιχορηγήσεις κάτω από 400 δισεκατομμύρια ευρώ (αντί των αρχικών 500 δισεκατομμυρίων ευρώ), που όμως απορρίπτουν οι χώρες του Νότου, αλλά και η Γερμανία και η Γαλλία.

Όπως δήλωνε το απόγευμα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ, «σπάνια έχω δει τόσο διαμετρικά αντίθετες θέσεις» σε τόσους πολλούς τομείς, ενώ ο ίδιος τόνιζε ότι «είναι μια στιγμή αλληλεγγύης, γιατί αν κάποιες χώρες καταρρεύσουν, πιστεύω ότι μπορεί να έχει συνέπειες για άλλες».

Την ελπίδα ότι την Κυριακή θα ξεπεραστεί το αδιέξοδο και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έρθουν τελικά σε συμφωνία,στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-7 και το Ταμείο Ανάκαμψης εξέφρασε νωρίτερα ο πρωθυπουργός. 

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης