Ομαδικά πυρά εναντίον Σόιμπλε στο Ευρωκοινοβούλιο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016, 09:22
Ομαδικά πυρά εναντίον Σόιμπλε στο Ευρωκοινοβούλιο
Ασυνήθιστα έντονη κριτική προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διετύπωσε ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα: «Πού ήταν ο κ. Σόιμπλε στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης;» αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων.

Στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος ο Τζιάνι Πιτέλα υποστήριξε, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβούλιου στο Στρασβούργο: «Δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοεί ο κ. Σόιμπλε όταν λέει ότι η διακυβερνητική μέθοδος έχει αποφέρει αποτελέσματα». Και αναρωτήθηκε: «Πού ήταν ο κ. Σόιμπλε στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης; Πού ήταν στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης;».

Για να καταλήξει ο Ιταλός πολιτικός ως εξής:

«Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τη λιτότητα και τους κανόνες ευελιξίας που πρέπει να εφαρμόζονται με σύνεση. Και το λέω χωρίς να θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση με οποιονδήποτε».

Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Ιταλός πολιτικός χρησιμοποίησε ακόμη πιο έντονη διατύπωση, καθώς έκανε λόγο για «απερίγραπτες» θέσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών.
Προ ημερών, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, ο Τζιάνι Πιτέλα είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην επιβολή κυρώσεων, λόγω ελλείμματος στην Πορτογαλία.

Υποστήριξε μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «αντιπαραγωγικό» και «θα αποξένωνε ακόμη περισσότερο τους ψηφοφόρους από την Ευρώπη, ιδιαίτερα τώρα, μετά το Brexit».

Επικριτική για τις θέσεις Σόιμπλε ήταν και η ευρωομάδα της Αριστεράς.

Επιφυλάξεις ακούστηκαν όμως και από τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ.

«Έχει δίκιο ο κ. Πιτέλα όταν μνημονεύει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, εστιάζοντας πάντως την κριτική του περισσότερο στη διακυβερνητική λογική και όχι στη δημοσιονομική πολιτική.

Όλα αυτά στο πλαίσιο συζήτησης για το Brexit, από την οποία έλαμψε δια της απουσίας του ο επικεφαλής του βρετανικού ευρω-σκεπτικιστικού UKIP Νάιτζελ Φαράτζ.
Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016, 10:23