H κατηγορούμενη για κατασκοπεία Ρωσίδα υπήκοος Μαρία Μπούτινα ομολόγησε την Πέμπτη την ενοχή της σε αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο την Πέμπτη. Η Μπούτινα μετά την ομολογία της αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης πέντε ετών.
Η Μπούτινα παραδέχθηκε πως είχε προσπαθήσει να διεισδύσει σε ρεπουμπλικάνικους πολιτικούς κύκλους για να επηρεάσει τις αμερικανορωσικές σχέσεις, πριν και μετά τις προεδρικές εκλογές του 2016.
Η 30χρονη Ρωσίδα είχε συμμετάσχει σε συνεδριάσεις της Εθνικής Οργάνωσης Τυφεκιοφόρων (National Rifle Association) και της Εθνικής Προσευχής (που πρόσκεινται στους Ρεπουμπλικάνους), αλλά διοργάνωνε και συγκεντρώσεις όπου σημαίνουσες προσωπικότητες των ΗΠΑ συναντούσαν Ρώσους επισκέπτες.
«Η Μπούτινα επιδίωκε να καθιερώσει ανεπίσημες γραμμές επιρροής και επικοινωνίας με ισχυρούς Αμερικανούς και Ρώσους για να επηρεαστεί η αμερικανική πολιτική» υποστήριξε ο εισαγγελέας.
Η κατηγορούμενη συμφώνησε να παραδώσει όλα τα στοιχεία για τις εναντίον της κατηγορίες, την προέλευση των οικονομικών της για τη διεξαγωγή της δίκης της.
Σε συνέντευξή της στο CNN, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα υποστήριξε πως η Μπούτινα υποβλήθηκε «σε μεσαιωνική ανάκριση προκειμένου να ομολογήσει την ενοχή της».
Η ομολογία της έρχεται εν μέσω έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης με κύριο θέμα τις επαφές των Ρώσων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο η υπόθεση της Μπούτινα να επικεντρώνεται στο ενδιαφέρον του ειδικού ανακριτή Robert Mueller.
Όμως, οι κατηγορίες για τις οποίες ομολόγησε έρχονται από διαφορετικό κατήγορο, κατευθείαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, και αφορούν στο ότι δεν εφάρμοσε όσα προβλέπονται από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τους ξένους πράκτορες (Foreign Agents Registration Act – FARA).
Σημειώνεται, πάντως, ότι από το 1966 έως σήμερα το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει απαγγείλει κατηγορίες με βάση αυτήν τη νομοθεσία σε επτά μόνον άτομα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, η «συνωμοσία της Μπούτινα» κατευθυνόταν από «Ρώσο αξιωματούχο» που θεωρείται πως ήταν ο πρώην γερουσιαστής της Ρωσίας και τραπεζίτης Alexander Torshin, με άλλο ένα μη κατονομαζόμενο πρόσωπο να ενέχεται στη συνωμοσία.

Ο δικηγόρος της Robert Driscoll είχε δηλώσει τον Ιούλιο, όταν είχε συλληφθεί η Μπούτινα, ότι «πρόκειται για φιλόδοξη νεαρή κι όχι Ρωσίδα πράκτορα» και πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για την εναντίον της κατηγορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Γεννημένη στην πόλη Barnaul της Σιβηρίας το 1988, όπως γράφει στο Facebook της, απολάμβανε από μικρή να χρησιμοποιεί όπλα. Εμφανίζεται να έχει προσωπικό πάθος για την προώθηση της κατοχής όπλων.
Από το 2012 είναι μέλος της Ένωσης Τυφεκιοφόρων των ΗΠΑ, όπου έφτασε για να συνεχίσει τις σπουδές της.
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Altai Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες και από τα πανεπιστημιακά της χρόνια είχε ανάμειξη στα πολιτικά πράγματα έχοντας ενταχθεί στο κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πατέρας της Βάλερι έχει χαρακτηρίσει τις κατηγορίες εναντίον της ως «ψυχοπαθείς και κυνήγι μαγισσών».

Πληροφορίες από CNN και περιοδικό Rolling Stone
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης