Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Πέμπτη ότι εμμένει στη βούλησή του να κλείσει το Γκουαντάναμο, την ώρα που ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύεται, αν εκλεγεί, να γεμίσει το κέντρο κράτησης με «βρώμικους τύπους».

«Δεν προτίθεμαι να απαρνηθώ» το κλείσιμο του Γκουαντάναμο, η ύπαρξη του οποίου χρησιμοποιείται ως «εργαλείο στρατολόγησης από τις τρομοκρατικές οργανώσεις» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα σε περιφερειακή σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στο Λάος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος καταβάλλει από το 2009 προσπάθειες να κλείσει την αμφιλεγόμενη αυτή στρατιωτική φυλακή που άνοιξε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τον Αύγουστο ότι εφεξής παραμένουν 61 κρατούμενοι στη φυλακή αυτή που άνοιξε στην αμερικανική ναυτική βάση στο Γκουαντάναμο της Κούβας ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο νεότερος, για να κρατούνται εκεί οι εγκληματίες του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

 Συνολικά 780 κρατούμενοι μεταφέρθηκαν εκεί, στην πλειονότητά τους ύποπτοι για τρομοκρατία, οι οποίοι είχαν συλληφθεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και κρατούνταν για πολλά χρόνια χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη τους, γεγονός το οποίο είχε προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις διεθνώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης