Ο Λευκός Οίκος εκτίμησε σήμερα ότι ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Μιτ Ρόμνεϊ κατέφυγε σε έναν «απελπισμένο» ελιγμό και προσπαθεί «να αλλάξει το θέμα» μετά τη δημοσιοποίηση ενός αρνητικού για τον ίδιο βίντεο, καταφεύγοντας σε ένα παλιό βίντεο του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα ένα απόσπασμα από ένα βίντεο του 1998 στο οποίο ο Ομπάμα, τότε βουλευτής της πολιτείας Ιλινόι, υπερασπίζεται την ιδέα της «αναδιανομής» και στο οποίο οι αντίπαλοί του ισχυρίζονται ότι ο νυν πρόεδρος τάσσεται υπέρ της αναδιανομής του πλούτου. Αντίθετα, η ομάδα του Ομπάμα επισημαίνει ότι ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρεται στη βελτίωση της αποδοτικότητας των τοπικών κυβερνητικών υπηρεσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρόμνεϊ αναφέρθηκε σε αυτό το βίντεο του Ομπάμα αργά χθες Τρίτη προσπαθώντας να αμυνθεί έναντι κάποιων δικών του πιθανόν βλαπτικών σχολίων που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσω του ιστότοπου του αριστερού περιοδικού Mother Jones.

Στο βίντεο που ανέβασε το περιοδικό στον ιστότοπό του, ο Ρόμνεϊ κατήγγειλε ότι το 47% των Αμερικανών που υποστηρίζουν τον αντίπαλό του είναι «τζαμπατζήδες» «που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για τη φροντίδα τους», από την υγεία τους, ως τη διατροφή και τη στέγασή τους, και οι οποίοι δεν πληρώνουν φόρους.

Εξάλλου, στο ίδιο βίντεο ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων φαίνεται πεπεισμένος ότι «το 47%» θα ψηφίσει υπέρ του αντιπάλου του ό,τι κι αν γίνει. «Δεν θα τους πείσω ποτέ, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να φροντίσουν για τις ζωές του», ακούγεται να λέει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ρωτήθηκε για το βίντεο του Ομπάμα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ απάντησε ότι μερικές φορές οι υπεύθυνοι των προεκλογικών εκστρατειών κάνουν απέλπιδες προσπάθειες για να αλλάξουν θέμα Ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος μιλώντας χθες Τρίτη βράδυ στην εκπομπή του Ντέιβιντ Λέτερμαν στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS σημείωσε ότι ο αντίπαλός του αποξενώνει ένα σημαντικό ποσοστό των Αμερικανών με τα επικριτικά σχόλιά του.

«Ένα πράγμα που έμαθα ως πρόεδρος είναι ότι εκπροσωπώ το σύνολο της χώρας. Αν θέλει κανείς να γίνει πρόεδρος, πρέπει να εργάζεται για όλους», υπογράμμισε ο Ομπάμα στη συνέντευξή του.

Από την πλευρά του ο Ρόμνεϊ προσπάθησε σήμερα να κατευνάσει τις εντυπώσεις σε ομιλία του από την Ατλάντα, όπου δήλωσε ότι στόχος του είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων.

«Το ερώτημα αυτής της εκστρατείας δεν είναι ποιος νοιάζεται για τους φτωχούς και τη μεσαία τάξη. Κι εγώ νοιάζομαι, κι εκείνος (ο Ομπάμα) νοιάζεται», σημείωσε ο Ρόμνεϊ.

«Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να βοηθήσει τους φτωχούς και τη μεσαία τάξη. Εγώ μπορώ, εκείνος δεν μπορεί και το έχει αποδείξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια», υπογράμμισε.

Αλλά και σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα USA Today, ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος σημειώνει: «Το σχέδιό μου για την αμερικανική οικονομία θα ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις προσωπικές ελευθερίες (…) Αντί να δημιουργήσω ένα δίκτυο εξάρτησης, θα εφαρμόσω πολιτικές που θα αναπτύξουν την οικονομία μας και θα βγάλουν τους Αμερικανούς από την φτώχεια».

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης