Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε σήμερα ότι η υπογραφή της νέας συνθήκης για τη μείωση των πυρηνικών όπλων (START) άνοιξε μία νέα σελίδα, θέτοντας τέλος στην επιδείνωση των αμερικανορωσικών σχέσεων. Επίσης τόνισε ότι οι ΗΠΑ και Ρωσία συνεργάζονται, για να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν.

«Εργαζόμαστε μαζί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για να επιβάλουμε αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν και δεν πρόκειται να ανεχθούμε ενέργειες που εμπαίζουν τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών (NPT)» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ομπάμα τόνισε ακόμα ότι επιθυμεί ένα «σοβαρό διάλογο» με τη Μόσχα στο καίριο ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε πως εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες με τις ΗΠΑ για το αμερικανικό σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας, εξέφρασε όμως την ελπίδα πως είναι δυνατή η επίτευξη ενός συμβιβασμού μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόνισε όμως ότι η νέα συνθήκη θα είναι βιώσιμη μόνο εαν η Ουάσινγκτον δεν επεκτείνει την αντιπυραυλική της άμυνα.

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Αμερικανό πρόεδρο μετά την υπογραφή της νέας συνθήκης START, ο Μεντβέντεφ είπε ακόμα πως και άλλες πυρηνικές δυνάμεις θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση του αριθμού των πυρηνικών όπλων που υπάρχουν στον κόσμο.

Σχετικά με το Ιράν, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με το είδος των κυρώσεων που θα μπορούσαν να επιβληθούν στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, υπήρξαν ειλικρινείς και ανοικτές.

Η νέα συνθήκη START, που διαδέχεται την παλαιότερη του 1991, περιορίζει τις επιχειρησιακά ανεπτυγμένες πυρηνικές κεφαλές σε 1.550.

Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ και Ρωσία υπογράφουν τη νέα συνθήκη START,  8 Απριλίου 2010, 12:26

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης