Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και με αφορμή τις αντιδράσεις που έχει εγείρει σε όλη τη χώρα η αθωωτική απόφαση για τον Τζορτζ Ζίμερμαν, ο οποίος σκότωσε τον 17χρονο Αφροαμερικανό Τρέιβον Μάρτιν τον Φεβρουάριο του 2012, δήλωσε ότι θα μπορούσε ο ίδιος να είναι στη θέση του Τρέιβον σε ένα αντίστοιχο περιστατικό 35 χρόνια πριν.

«Ξέρετε, όταν είχε πεθάνει ο Τρέιβον Μάρτιν πέρυσι, είχα πει ότι θα μπορούσε να είναι γιος μου. Ένας άλλος τρόπος να το πω είναι ότι ο Τρέιβον Μάρτιν θα μπορούσα να είμαι εγώ, πριν από 35 χρόνια», είπε ο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και κατόπιν εξήρε την «απίστευτη αξιοπρέπεια που επιδεικνύουν οι γονείς του έφηβου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ομπάμα επισήμανε ότι η αθώωση του ενόπλου Ζίμερμαν αντηχεί αδικίες του παρελθόντος. Σημειωτέον ότι οι ένορκοι δέχθηκαν τους ισχυρισμούς του Ζίμερμαν περί αυτοάμυνας. «Όταν εξετάζεται το γιατί στην αφροαμερικανική κοινότητα τουλάχιστον υπάρχει τόσος πόνος σχετικά με την υπόθεση αυτή, νομίζω ότι είναι σημαντικό να εξετάζεται υπό το πρίσμα των εμπειριών και μιας ιστορίας που δεν ξεχνιέται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα κάλεσε επίσης να μειωθεί η αμοιβαία «περιφρόνηση» ανάμεσα στους αφροαμερικανούς και την αστυνομία, ενώ έθεσε θέμα επανεξέτασης της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά το πώς ορίζεται η νόμιμη άμυνα στο πολιτειακό επίπεδο.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης