Στη Γερμανία, χώρα όπου προκλήθηκαν οι πιο έντονες αντιδράσεις στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων – ιδιαίτερα μετά τις αποκαλύψεις ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ βρέθηκε στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών – οι αντιδράσεις στη συνέντευξη Ομπάμα ήταν συγκρατημένες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε ότι «η χαμένη εμπιστοσύνη δεν μπορεί να αποκατασταθεί, παρά μόνο όταν υπογραφεί μία νομικά δεσμευτική συμφωνία που θα προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα», ενώ ο χριστιανοδημοκράτης Φίλιπ Μίσφελντερ, νέος εντεταλμένος του Βερολίνου για τις διατλαντικές σχέσεις, προειδοποιεί ότι οι εξαγγελίες Ομπάμα περί περιορισμών στη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών θα πρέπει να εγκριθούν και από το Κονγκρέσο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέντευξη στη γερμανική κρατική τηλεόραση (ZDF) ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις αμερικανογερμανικές σχέσεις μετά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων της NSA.

Την Παρασκευή, σε ομιλία του, αναφερόμενος στη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών, ο Ομπάμα υποσχέθηκε περιορισμούς στη λειτουργία τους. Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι ουδείς θα πρέπει να φοβάται, εάν δεν εμπλέκεται σε ύποπτες δραστηριότητες. «Σε τελική ανάλυση θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν, όποια εθνικότητα κι αν έχουν, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παρακολουθούν τους καθημερινούς ανθρώπους, που δεν απειλούν την εθνική μας ασφάλεια. Και ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν τις ανησυχίες τους για τη διαφύλαξη της ιδιωτικής τους ζωής. Αυτό ισχύει και για τους ξένους ηγέτες» τόνισε.

Στη Γερμανία οι αντιδράσεις στην ομιλία Ομπάμα ήταν μάλλον συγκρατημένες. Πώς το σχολιάζει αυτό ο ίδιος;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν με εκπλήσσει. Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να δει κάποιος πόση καχυποψία προκλήθηκε στη Γερμανία, και, για να το πούμε ανοιχτά, σε όλο τον κόσμο, μετά τις αποκαλύψεις Σνόουντεν. Θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Εάν δείτε τι κάναμε, θα πείτε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει. Εξέδωσα προεδρικό διάταγμα που καθιστά σαφές τι θα κάνουμε και τι δεν θα κάνουμε όσον αφορά στις παρακολουθήσεις στο εξωτερικό. Κατέστησα σαφές, με κάθε λεπτομέρεια, ότι δεν θα παρακολουθούμε τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εάν δεν πρόκειται για ζητήματα ασφαλείας, για ζητήματα εθνικής ασφαλείας. (…) Επίσης, κατέδειξα σαφή όρια για τη συγκέντρωση στοιχείων που αφορούν σε φίλους, συμμάχους και τους πρωθυπουργούς και τους αρχηγούς των κρατών αυτών».

Οι παρακολουθήσεις συνεχίζονται

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι μυστικές υπηρεσίες θα σταματήσουν να συγκεντρώνουν στοιχεία, αφού αυτά, όπως είπε, είναι αναγκαία για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας, ενώ συμβάλλουν και στην ασφάλεια των συμμάχων. Υπάρχουν, όμως, και στρατηγικοί λόγοι: «Γιατί να χρειαζόμαστε τις μυστικές υπηρεσίες, εάν αποκαλύπτουν μόνον εκείνα που μπορεί να διαβάσει κάποιος στο Spiegel ή τους Times της Νέας Υόρκης;» διερωτήθηκε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα παραδέχθηκε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες από εκείνες πολλών άλλων χωρών και γι’ αυτό, όπως τόνισε, οι ΗΠΑ έχουν και ιδιαίτερη ευθύνη.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τη φιλική, όπως τη χαρακτήρισε, σχέση του με τη Γερμανίδα καγκελάριο λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών.

«Μπορώ να σας πω ότι εγώ και η κα Μέρκελ δεν έχουμε πάντα την ίδια άποψη σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό, βέβαια, δεν συνιστά λόγο παρακολούθησης. Ακόμη όμως κι αν δεν συμφωνούμε σε πολλά, γνωρίζω πάρα πολύ καλά το εξής: με την καγκελάριο έχω οικοδομήσει μια φιλική σχέση εμπιστοσύνης, γιατί η ίδια είναι πάντα πολύ ανοιχτή μαζί μου και εγώ προσπαθώ το ίδιο. Δεν θέλω και δεν πρέπει να επιβαρύνω αυτήν τη σχέση μέσα από τέτοιους μηχανισμούς παρακολούθησης, οι οποίοι θα δυσχέραιναν ενδεχομένως αυτήν την επικοινωνία που χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη. Όσο είμαι πρόεδρος των ΗΠΑ, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν πρέπει να ανησυχεί».

Πηγή: Deutsche Welle
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης