Για «στέρεη» πρόοδο έκανε λόγο την Κυριακή ο Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά το θέμα των πυρηνικών του Ιράν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από την πλευρά της Τεχεράνης ότι στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας του περασμένου Νοεμβρίου.

Το σχέδιο διάρκειας έξι μηνών προβλέπει ότι η Τεχεράνη θα μειώσει τις πιο ευαίσθητες πυρηνικές της δραστηριότητες με αντάλλαγμα την άμβλυνση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της, ενώ την ίδια ώρα θα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με στόχο την επίτευξη μιας ευρύτερης συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος είναι «η πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία» που το Ιράν συμφώνησε να αναστείλει την πρόοδο του πυρηνικού του προγράμματος κι υποστήριξε πως η συμφωνία εμποδίζει την Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει ένα πυρηνικό όπλο επισημαίνοντας πως τώρα αρχίζει η πιο δύσκολη φάση της διαπραγμάτευσης για μια ευρύτερη, μακροπρόθεσμη συμφωνία.

«Δεν έχω καμιά ψευδαίσθηση για το πόσο δύσκολο θα είναι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αλλά για χάρη της εθνικής μας ασφάλειας και της ειρήνης και της ασφάλειας σε διεθνές επίπεδο, είναι η ώρα να δώσουμε στην διπλωματία μια ευκαιρία να επιτύχει», τόνισε.

Ο Ομπάμα δέχεται πιέσεις από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν ως ένα «ασφαλιστήριο» για να εξαναγκαστεί η Τεχεράνη να τηρήσει τη συμφωνία. Ήδη 59 γερουσιαστές, ανάμεσά τους 16 δημοκρατικοί, από τους 100 στο σώμα υπέγραψαν ένα νομοσχέδιο που προβλέπει περαιτέρω μειώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το να επιβάλουμε επιπρόσθετες κυρώσεις τώρα απλώς θα διακινδύνευε να εκτροχιάσει να διευθετήσουμε αυτό το ζήτημα ειρηνικά, και θα ασκήσω βέτο σε οποιοδήποτε νομοθέτημα θέτει σε εφαρμογή νέες κυρώσεις κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης