Ομπραδόρ: Τα καραβάνια των μεταναστών είναι πολιτικώς υποκινούμενα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, 17:20
Ομπραδόρ: Τα καραβάνια των μεταναστών είναι πολιτικώς υποκινούμενα

Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε σήμερα πως το καραβάνι από μετανάστες προερχόμενους από χώρες της Κεντρικής Αμερικής, το οποίο εισήλθε στη χώρα του κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, δεν ήταν «αυθόρμητο», υπονοώντας ότι υποκινείται από ακτιβιστές στην Ονδούρα με πολιτικά κίνητρα.

Ο Ομπραδόρ διατύπωσε αυτό το σχόλιο ενόσω οι μεξικανικές αρχές έχουν υιοθετήσει σκληρότερη στάση προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα των μεταναστών, που ξεκίνησε από το Σαν Πέδρο Σούλα της Ονδούρας. Η μεξικανική αστυνομία έχει συλλάβει τουλάχιστον 800 από αυτούς που εισήλθαν στη χώρα από τη Γουατεμάλα με πρόθεση να περάσουν στις ΗΠΑ.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, η αστυνομία συγκρούσθηκε κοντά στα σύνορα με νεώτερο καραβάνι από μετανάστες, που κατευθυνόταν στην κοινότητα Ταπατσούλα, στη νότιο επαρχία των Τσιάπας, το οποίο επεχείρησε να ξεγελάσει τις μεξικανικές αρχές, διαβαίνοντας ένα μεθοριακό πέρασμα που συνήθως χρησιμοποιείται για τη διακίνηση εμπορευμάτων κι όχι από τη συνήθη πεζογέφυρα που συνδέει τις πόλεις Ιδάλγο στο Μεξικό και Τεκούν Ουμάν στη Γουατεμάλα, στις δύο πλευρές των συνόρων, όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή της η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, 17:20