Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκρινε την Τετάρτη, όπως μία ημέρα νωρίτερα και εκείνη του Μεξικού, ότι ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών της 26ης Νοεμβρίου στην Ονδούρα, τασσόμενη υπέρ του συντηρητικού προέδρου και υποβαθμίζοντας τόσο τις αμφισβητήσεις των εκλογικών παρατηρητών για την εγκυρότητα του αποτελέσματος όσο και τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, η οποία καταγγέλλει νοθεία.

Το Σαββατοκύριακο, η εκλογική επιτροπή της Ονδούρας ανακήρυξε τον Ερνάντες, σύμμαχο της Ουάσινγκτον, νικητή των εκλογών του περασμένου μήνα, παρά την κατακραυγή της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που έγινε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων—η τάση μεταστράφηκε υπέρ του απερχόμενου προέδρου, παρότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης αρχικά προηγείτο με διαφορά πέντε εκατοστιαίων μονάδων, έπειτα από αλλεπάλληλες, πολύωρες διακοπές της διαδικασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 49χρονος Ερνάντες κέρδισε συγκεντρώνοντας το 42,95% των ψήφων έναντι 41,42% του Νασράλα, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, το Ανώτατο Εκλογοδικείο (Tribunal Supremo Electoral, TSE).

Ενώ οι διαδηλώσεις και τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στην Ονδούρα μετά τις εκλογές συνεχίζονταν την Τετάρτη, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) προέτρεψε τις αρχές της χώρας να προκηρύξουν νέες εκλογές για να επιλυθεί η πολιτική κρίση. Η πρόταση απορρίφθηκε από τις αρχές στην Τεγκουσιγκάλπα.

Ο κεντροαριστερός Σαλβαδόρ Νασράλα, ο υποψήφιος της Συμμαχίας της Αντιπολίτευσης Εναντίον της Δικτατορίας, ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα και προέτρεψε την αμερικανική κυβέρνηση να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα. Αναμενόταν να επιστρέψει στην Ονδούρα την Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι δεν έχουν παρουσιαστεί αποδείξεις ότι το αποτέλεσμα δεν είναι έγκυρο.

«Σε αυτό το σημείο (…) δεν έχουμε δει κάτι που να αλλάζει το τελικό αποτέλεσμα», είπε ο αξιωματούχος της αμερικανικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους, άφησε πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να περιμένει και να μην κάνει οριστικές κρίσεις για το ζήτημα πριν η αντιπολίτευση δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της για νοθεία.

Η κυβέρνηση του Μεξικού συνεχάρη την Τρίτη τον Ερνάντες, μιμούμενη το παράδειγμα αυτών της Κολομβίας και της Γουατεμάλας, δίνοντας νομιμοποίηση στον απερχόμενο πρόεδρο.

Ο αξιωματούχος της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι ένας υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον Νασράλα, ο οποίος κατηγόρησε τον Ερνάντες ότι έκλεψε τη νίκη. «Δεν είχε (…) αποδείξεις να μας παρουσιάσει, και νομίζω θα εξετάσουμε πολύ σύντομα το ζήτημα για να καταλήξουμε σε μια οριστική ανακοίνωση», είπε.

«Η μεξικανική ανακοίνωση μάλλον θα παίξει σημαντικό ρόλο στο πώς θα προχωρήσουμε», συνέχισε ο ίδιος. «Οι Μεξικανοί φάνηκαν πολύ σίγουροι», εξήγησε.

Ο Ερνάντες την Τετάρτη όρισε νέο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων τον στρατηγό Ρενέ Ορλάντο Πόνσε, που λίγη ώρα αργότερα υπογράμμισε μιλώντας σε ραδιοφωνικό δίκτυο της Ονδούρας ότι η αντιμετώπιση της κρίσης επαφίεται στις αρχές της χώρας και μόνο. «Δεν πρόκειται να δεχθούμε καμιά επέμβαση πέραν του νόμου της Ονδούρας», τόνισε.

Σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων COFADEH, στις διαδηλώσεις και στα επεισόδια έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 24 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τις αρχές ότι έχουν ανοίξει πυρ εναντίον διαδηλωτών.

Ο Σαλβαδόρ Νασράλα επανέλαβε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η αντιπολίτευση ζητάει να γίνουν νέες εκλογές, τόνισε πως ο Ερνάντες κρατάει την εξουσία παράνομα και προειδοποίησε πως η Ονδούρα «διατρέχει τον κίνδυνο να ολισθήσει σε έναν αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο, που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για την περιφέρεια της κεντρικής Αμερικής».

Πηγές: AΜΠΕ, Reuters, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης