O υποψήφιος της δεξιάς στις προεδρικές εκλογές της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες ανακηρύχθηκε επίσημα νικητής σήμερα, τη στιγμή που η αριστερά καταγγέλλει νοθεία και καλεί σε «ειρηνικές» διαδηλώσεις το Σάββατο, αυξάνοντας την ένταση σε αυτή την μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής.

Ο πρόεδρος του ανώτατου εκλογικού δικαστηρίου Νταβίντ Ματαμόρος επιβεβαίωσε τη νίκη του υποψηφίου της δεξιάς, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η καταμέτρηση των ψήφων. «Τα στοιχεία που δημοσιοποιούμε σήμερα δείχνουν σαφώς ότι νικητής των γενικών εκλογών είναι ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες», δήλωσε ο Ματαμόρος στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Globo. «Τις προσεχείς ημέρες θα δημοσιεύσουμε την επίσημη διακήρυξη, μόλις καταμετρηθεί το σύνολο των ψήφων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ανώτατο εκλογικό δικαστήριο είχε ήδη χαρακτηρίσει το βράδυ της Δευτέρας «μη αναστρέψιμη» τη νίκη του Ερνάντες.

Σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα με καταμετρημένο το 81,54% των ψήφων, ο υποψήφιος του (δεξιού) κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος έλαβε ποσοστό 35,88%, έναντι 29,14% της αντιπάλου του Σιομάρα Κάστρο, υποψήφιας του κόμματος Ελευθερίας και Επανίδρυσης (LIBRE) και συζύγου του έκπτωτου προέδρου Μανουέλ Σελάγια.

Ο τελευταίος καλεί σε διαδηλώσεις το Σάββατο. «Θα οργανώσουμε διαδηλώσεις, έκλεψαν τη νίκη από το αριστερό κόμμα και την Σιομάρα» Κάστρο, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος που ανατράπηκε με πραξικόπημα το 2009.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σελάγια εξελέγη βουλευτής την Κυριακή και έκτοτε αμφισβητεί τα αποτελέσματα, τα οποία δηλώνει ότι σφραγίστηκαν από νοθεία.

«Επί του παρόντος δεν αναγνωρίζουμε τα αποτελέσματα που δημοσίευσε ο ανώτατο εκλογικό δικαστήριο γιατί υπήρξε χειραγώγηση την οποία θα αποδείξουμε», πρόσθεσε. Το Κόμμα Ελευθερίας και Επανίδρυσης «δεν θα βάλει φωτιά στη χώρα αλλά θα προασπίσει τον σεβασμό στη λαϊκή βούληση».

Ο τελευταίος καλεί σε διαδηλώσεις το Σάββατο. «Θα οργανώσουμε διαδηλώσεις, έκλεψαν τη νίκη από το LIBRE και τη Σιομάρα» Κάστρο, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος που ανατράπηκε με πραξικόπημα το 2009.

Ο Σελάγια εξελέγη βουλευτής την Κυριακή και έκτοτε αμφισβητεί τα αποτελέσματα, τα οποία σφραγίστηκαν από νοθεία σύμφωνα με το κόμμα του.

«Επί του παρόντος δεν αναγνωρίζουμε τα αποτελέσματα που δημοσίευσε το ανώτατο εκλογικό δικαστήριο γιατί υπήρξε χειραγώγηση την οποία θα αποδείξουμε», πρόσθεσε. Το Κόμμα Ελευθερίας και Επανίδρυσης «δεν θα βάλει φωτιά στη χώρα αλλά θα προασπίσει τον σεβασμό στη λαϊκή βούληση».

Ο Σελάγια έκανε λόγο για «συνωμοσία» από τους «ίδιους» που τον ανέτρεψαν το 2009, μια συμμαχία στρατιωτικών, επιχειρηματιών και πολιτικών της δεξιάς που δεν του συγχώρησαν την αριστερή στροφή της πολιτικής του, μετά την εκλογή του με το Φιλελεύθερο Κόμμα.

Από την πλευρά της, η σύζυγός του δεν έχει εμφανισθεί δημόσια από την Κυριακή. Ωστόσο δήλωσε ότι το 19% των ψήφων “εξαφανίστηκε” από τις εκλογικές αρχές και έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter ότι θα μιλήσει την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση του συνόλου των αποτελεσμάτων.

Η Ονδούρα, μια χώρα οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων πλήττεται από τη φτώχεια και τη βία. Κυβερνάται επί τουλάχιστον έναν αιώνα από δύο συντηρητικά κόμματα, το Εθνικό Κόμμα και το Φιλελεύθερο Κόμμα που εναλλάσσονται στην εξουσία, πέραν των στρατιωτικών καθεστώτων.

Η χώρα είναι την ευκαιρία την Κυριακή να γυρίσει σελίδα, μετά τη στρατιωτική χούντα του Ιουνίου του 2009 που τη δίχασε βαθιά.

Οι εκλογές της Κυριακής –προεδρικές, βουλευτικές και δημοτικές– διεξήχθησαν χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Οι παρατηρητές του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ιδρύματος Κάρτερ χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα «διαφανή» και «αξιόπιστα».

Διαβάστε επίσης Μετεκλογικός αναβρασμός στην Ονδούρα, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013, 01:15

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης