Ο πρόεδρος Χουάν Ορλάντο Ερνάντες προηγείται με 40 ψήφους έναντι του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Σαλβαδόρ Νασράλα βάσει της καταμέτρησης με το 81,77% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή την Τετάρτη.

Τόσο ο Ερνάντες όσο και ο Νασράλα εξασφαλίζουν το ίδιο ποσοστό, 42,17%, μέχρι στιγμής, ανέφερε ανακοίνωση του ανώτατου εκλογοδικείου (Tribunal Supremo Electoral, TSE).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκλογική επιτροπή επικρίθηκε έντονα λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην ανακοίνωση του αποτελέσματος, καθώς η καταμέτρηση δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη τρεις ημέρες μετά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση αυτή από το TSE, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ερνάντες και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Νασράλα δεσμεύθηκαν γραπτώς να σεβαστούν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Στο μεταξύ, η διπλωματία των ΗΠΑ προέτρεψε την εκλογική επιτροπή της Ονδούρας να δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των εκλογών το ταχύτερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ΗΠΑ απευθύνουν έκκληση να επικρατήσει ηρεμία και υπομονή καθώς καταμετρώνται τα αποτελέσματα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ. «Είναι κρίσιμο οι εκλογικές αρχές της Ονδούρας να μπορέσουν να εργαστούν με ελεύθερο και διαφανή τρόπο, χωρίς παρεμβάσεις. Προτρέπουμε όλους τους υποψήφιους να σεβαστούν το αποτέλεσμα», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης