Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι είκοσι έχουν τραυματιστεί στις διαδηλώσεις στην Τεγκουσιγκάλπα με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου της Ονδούρας, του Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, σύμφωνα με τις Αρχές και οικείους των θυμάτων.

«Υπάλληλοι της ιατροδικαστικής υπηρεσίας παρέλαβαν δύο πτώματα» μεταξύ των ανθρώπων που διακομίστηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Εσκουέλα της πρωτεύουσας, μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, δήλωσε μια εκπρόσωπος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, η Ίσις Αλβαράδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επρόκειτο για δύο άνδρες 24 και 37 ετών, που έφεραν τραύματα από σφαίρες. Σκοτώθηκαν όταν επενέβησαν αστυνομικοί και στρατιώτες για να διαλύσουν χιλιάδες διαδηλωτές που απέκλεισαν δρόμους και λεηλάτησαν περίπου 10 καταστήματα με ηλεκτρονικά είδη και τρόφιμα σε διάφορες συνοικίες στην Τεγκουσιγκάλπα.

Το τρίτο θύμα ήταν ένας 17χρονος, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά της στρατιωτικής αστυνομίας σε βόρειο προάστιο της πρωτεύουσας, γνωστοποίησε ο πατέρας του. Ο Ντανίλο Κορέα επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο γιος του, ο Νοέλ Κορέα, σκοτώθηκε ενώ συμμετείχε σε μια διαδήλωση και τον αποκλεισμό ενός δρόμου.

Γιατροί και εκπαιδευτικοί, με την υποστήριξη φοιτητών, μαθητών και πολλών άλλων, οργάνωσαν την κινητοποίηση, η οποία στρέφεται εναντίον δύο κυβερνητικών διαταγμάτων που καταγγέλλουν ότι θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση της υγείας και της παιδείας στη χώρα. Η κυβέρνηση αρνείται ότι έχει στόχο οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την αστυνομία, αποκλεισμοί δρόμων, με ελαστικά αυτοκινήτων στα οποία οι διαδηλωτές έχουν βάλει φωτιά, ξύλα και πέτρες, συνεχίζονται τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και σε άλλες πόλεις, ανάμεσά τους τη Σαν Πέδρο Σούλα (βόρεια), Λα Σέιμπα (βόρεια), Τσολουτέκα (νότια) και Κολόν (βορειοανατολικά). Στην περιοχή της Κολόν είχε σημειωθεί επίθεση εναντίον φορτηγών που μετέφεραν εμπορευματοκιβώτια της αμερικανικής Dole Food Company πριν από μερικές εβδομάδες.

Ο πρόεδρος Ερνάντες συγκάλεσε την Πέμπτη έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής άμυνας και ασφαλείας της κυβέρνησής του. Αποφασίστηκε να αναπτυχθεί ο στρατός για να τερματιστούν οι αποκλεισμοί οδών και να προστατευθούν η δημόσια και ιδιωτικές περιουσίες.

Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας απέργησαν εξάλλου την Τετάρτη και την Πέμπτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα εξαντλητικά ωράρια που τους επιβάλλονται από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, πριν από περίπου έναν μήνα.

Οι οδηγοί φορτηγοί επίσης κατέβηκαν σε απεργία, αν και η κυβέρνηση διαβεβαίωσε χθες ότι έκλεισε συμφωνία μαζί της.

Οι εκλογές στις οποίες ο Ερνάντες κέρδισε τη δεύτερη θητεία του το 2017, έπειτα απο αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να αποκτήσει το δικαίωμα γι’ αυτό, αμαυρώθηκαν από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία.

Τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπος ο Ερνάντες πολλαπλασιάζονται τελευταία. Πέραν των εκδηλώσεων της γενικευμένης δυσαρέσκειας για την οικονομική πολιτική του και της σύγκρουσής του με την αντιπολίτευση, και παρότι θεωρείται πιστός σύμμαχος της Ουάσινγκτον, το όνομα του προέδρου της Ονδούρας ενεπλάκη πρόσφατα σε έρευνα για διακίνηση ναρκωτικών που διενεργούν οι αμερικανικές αρχές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης