Όνειρο ήταν και... πάει

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012, 06:36
Όνειρο ήταν και... πάει
Την εντολή για την επανέναρξη αντιδραστήρων σε δύο πυρηνικά εργοστάσια έδωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Yoshihiko Noda, παρά τις έντονες αντιδράσεις σημαντικού μέρους της ιαπωνικής κοινής γνώμης.

Όλοι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που διαθέτει η Ιαπωνία είχαν τεθεί μέχρι σήμερα εκτός λειτουργίας για τεχνικούς ελέγχους ή για συντήρηση. Η επανεκκίνηση των δύο αντιδραστήρων θα είναι η πρώτη μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα τον Μάρτιο του 2011, όταν τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα, αναγκάζοντας τον τότε πρωθυπουργό της χώρας, Naoto Kan, να δώσει εντολή για την απομάκρυνση πάνω από 80.000 κατοίκων σε μια απόσταση 20 χλμ. περιμετρικά του εργοστασίου.

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από έντονες διαβουλεύσεις στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι αντιδραστήρες που θα τεθούν ξανά σε λειτουργία είναι οι No3 και Νο4 στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Όι, το οποίο ελέγχεται από την εταιρεία Kansai Electric Power Co. (Kepco). Η συγκεκριμένη πυρηνική εγκατάσταση βρίσκεται 60 χλμ. βόρεια του Κιότο, της αρχαίας ιαπωνικής πρωτεύουσας και σημαντικού τουριστικού προορισμού, με πληθυσμό 1,38 εκατ.
κατοίκων.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012, 06:36