Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. καταδίκασε τη Μ. Παρασκευή το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Γουινέα-Μπισάου, ζητώντας την άμεση μεταβίβαση της εξουσίας σε μια πολιτική κυβέρνηση.

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν πως ο στρατός κατέλαβε το δημόσιο ραδιόφωνο και την κρατική τηλεόραση τη Μ. Πέμπτη στην πρωτεύουσα, Μπισάου, της πρώην πορτογαλικής αποικίας με το πλούσιο ιστορικό σε στρατιωτικά πραξικοπήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα κράτη-μέλη του ΣΑ καταδικάζουν έντονα τη δια της βίας κατάληψη της εξουσίας και την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της Γουινέας-Μπισάου από ορισμένα στοιχεία των Ένοπλων Δυνάμεων. Καλούμε τα στοιχεία αυτά να εγγυηθούν την ασφάλεια του μεταβατικού προέδρου, Raimundo Pereira, του πρωθυπουργού Carlos Gomes Junior και όλων των ανώτερων αξιωματούχων που κρατούνται. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή τους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

(Ο Raimundo Pereira και ο Carlos Gomes Junior)

Νωρίτερα, και ο Λευκός Οίκος καταδίκασε το πραξικόπημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι Η.Π.Α. καταδικάζουν σθεναρά τις πράξεις ορισμένων μελών του στρατού στη Γουινέα-Μπισάου αποσπώντας την εξουσία από τις πολιτικές αρχές της χώρας», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Barack Obama, Jay Carney.

Οι πολιτικές δολοφονίες, τα πραξικοπήματα και προβλήματα υγείας δεν έχουν επιτρέψει σε κανέναν πρόεδρο να ολοκληρώσει τη θητεία του στη χώρα μετά τη θέσπιση μιας πολυκομματικής δημοκρατίας το 1994. H Γουινέα-Μπισάου απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1974.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Γουινέα-Μπισάου: Ο στρατός «άνοιξε» τα χαρτιά του, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 14 Απριλίου 2012, 00:21

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης