Την οργισμένη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσε η εκτέλεση στη Λευκορωσία των δύο ανδρών, οι οποίοι φέρονταν ως δράστες της βομβιστικής επίθεσης στο μετρό του Μινσκ τον περασμένο Απρίλιο, που στοίχισε τη ζωή 10 ανθρώπων. Την εκτέλεση καταδίκασε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον, η οποία επισήμανε ότι η δίκη των κατηγορούμενων δεν ήταν δίκαιη.

Οι εκτελέσεις δεν έχουν θέση σε μία πολιτισμένη κοινωνία, δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ζαν Κλοντ Μινιόν. Καταδικαστική ήταν και η Γερμανία λέγοντας ότι οι εκτελέσεις απομακρύνουν τη Λευκορωσία από την Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο άνδρες, ο 25χρονος Ντμίτρι Κονοβάλοφ και ο συνομήλικός του Βλάντισλαβ Κοβαλιόφ καταδικάστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο σε θάνατο για την επίθεση της 11ης Απριλίου 2011 στο μετρό κατά την οποία σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι. Ο πρόεδρος Λουκασένκο αρνήθηκε να τους δώσει χάρη και εκτελέστηκαν την περασμένη Παρασκευή.

Ο Κονοβάλοφ είχε μεν δηλώσει στο δικαστήριο ότι είναι ένοχος ωστόσο ο δεύτερος κατηγορούμενος ανακάλεσε την αρχική κατάθεσή του και αποκάλυψε ότι ο Κονοβάλοφ είχε βασανιστεί στη διάρκεια των ανακρίσεων.

Η Λευκορωσία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου εφαρμόζεται η θανατική ποινή. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία 20 χρόνια (τα περισσότερα από τα οποία καλύπτει η προεδρία του Αλεξάντερ Λουκασένκο) έχουν εκτελεστεί 300 άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ανελεύθερο καθεστώς έχει οδηγήσει τις ευρωπαϊκές χώρες στην επιβολή κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας και παρά το ότι οι σχέσεις έχουν ως ένα βαθμό βελτιωθεί παραμένουν χλιαρές.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης