Αναστάτωση και θυμός επικρατεί στις Αρχές της Κολομβίας ύστερα από τη βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπογκοτά. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί εντός διερχόμενου λεωφορείου και είχε στόχο τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Fernando Londono.

Από την έκρηξη ένας αστυνομικός και ο οδηγός του πρώην κυβερνητικού αξιωματούχου έχασαν τη ζωή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εικόνες από τα διεθνή Μ.Μ.Ε. εμφανίζουν τον πολιτικό να είναι μέσα στα αίματα, την ίδια στιγμή που ένας σωματοφύλακάς του με το όπλο στο χέρι επιχειρεί να τον απομακρύνει από τον τόπο της επίθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσα σε λίγη ώρα ο δρόμος γέμισε ασθενοφόρα και δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

«Καταδικάζουμε αυτή την επίθεση. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχτεί παρόμοιες ενέργειες. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών θα συνεχιστούν», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κολομβίας, Juan Manuel Santos.

Ο Fernando Londono ήταν υπουργός Εσωτερικών από το 2002 μέχρι το 2004 επί προεδρίας Alvaro Urive.

Δείτε το video…

Βλέπουν «δάκτυλο» της Farc

Αν και ακόμα καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, οι Αρχές υποπτεύονται πως πίσω από το «χτύπημα» βρίσκονται μαχητές της Farc. Εδώ και δεκαετίες η Μπογκοτά δίνει μάχη προκειμένου να περιορίσει τη δράση των «Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας» (Farc) οι οποίες ευθύνονται για σειρά βομβιστικών επιθέσεων, κυρίως στο βορειοδυτικό και νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια, ο κυβερνητικός στρατός, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία των μυστικών υπηρεσιών των Η.Π.Α. και τα… δολάρια του «Θείου Σαμ» έχει διεξάγει εκτενείς επιχειρήσεις με μεγάλη επιτυχία μέσα στη ζούγκλα έτσι ώστε να καταστρέψει τα στρατόπεδα της ένοπλης οργάνωσης.

Οι σημαντικές νίκες σε βάρος των μαχητών της Farc ανάγκασε τη διοίκηση της τελευταίας να «ρίξει» γέφυρες προς τον πρόεδρο της χώρας, Juan Manuel Santos, ο οποίος όμως τις απέρριψε χωρίς δεύτερη σκέψη, απαιτώντας πρώτα τον αφοπλισμό της οργάνωσης.

Σε μια ακόμα κίνηση καλής θέλησης, η Farc ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες μέσω του Ερυθρού Σταυρού πως θα προχωρήσει σύντομα στην απελευθέρωση ενός Γάλλου δημοσιογράφου, ο οποίος κρατείται όμηρος εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης:
Στόχος βομβιστικής επίθεσης πρώην υπουργός στην Κολομβία, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Μαΐου 2012, 21:41
Κολομβία: Καλά νέα για Γάλλο δημοσιογράφο, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012, 00:38

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης