Έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες έχει πυροδοτήσει η προγραμματισμένη επέκταση των εργοστασιακών εγκαταστάσεων της εταιρείας Nestlé στο Μίσιγκαν.

Η πολυεθνική εταιρεία τροφίμων σχεδιάζει να διπλασιάσει σχεδόν την ποσότητα των υπόγειων υδάτων που αντλεί από το εργοστάσιό της, στο Osceola Township του Μίσιγκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν υλοποιηθεί το σχέδιό της, η Nestlé θα αντλεί 400 λίτρα νερό ανά λεπτό, ενώ για τη δραστηριότητά της στην περιοχή θα καταβάλλει στην πολιτεία το ποσό των… 200 δολαρίων ετησίως (!) για την πρόσβαση στους υδάτινους πόρους. Σημειώνεται ότι το 2015 η Nestlé παρουσίασε πωλήσεις ύψους 7,8 δισ. δολαρίων.

Η αύξηση της άντλησης συνδέεται με την επένδυση ύψους 36 εκατ. δολαρίων της Nestlé στην επιχείρηση εμφιάλωσης «Ice Mountain» που εδρεύει στο Stanwood του Μίσιγκαν.

Παρόλο που η αύξηση της άντλησης υδάτων από τον ελβετικό κολοσσό δεν αναμένεται να προκαλέσει περιβαλλοντική ζημία, όπως διαπίστωσε η αρμόδια Αρχή του Μίσιγκαν, οι κάτοικοι της πολιτείας καταγγέλλουν την προτεινόμενη συμφωνία Nestlé-Ice Mountain ως «προδοσία» και «βιασμό» του νερού και των φυσικών πόρων της περιοχής, καθώς η εν λόγω αξιοποίησή τους συντελείται από ιδιωτική εταιρεία με γνώμονα το κέρδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης