«Ο πρόεδρος της Υεμένης, Ali Abdullah Saleh, παραμένει ο νόμιμος κυβερνήτης της» τόνισε σήμερα στη Σαναά η πιστή στον Saleh κυβέρνηση, την ώρα που η αντιπολίτευση υποσχέθηκε να μην του επιτραπεί η επάνοδός του από τη Σαουδική Αραβία, όπου νοσηλεύεται.

Σαουδαραβικές ιατρικές πηγές ανέφεραν συγχρόνως ότι ο πρόεδρος Saleh έκανε εγχείρηση στο στήθος του στο στρατιωτικό νοσοκομείο στο Ριάντ και νοσηλεύεται πλέον εκτός μονάδας εντατικής θεραπείας.
Διευκρίνισαν ότι «με την εγχείρηση αυτήν αφαιρέθηκε ένα θραύσμα οβίδας πολύ κοντά στην καρδιά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Σαναά, ο υπουργός Πληροφοριών, Abdul Al Janadi, με δηλώσεις τόνισε ότι «εν ευθέτω χρόνω, θα γίνει δημοκρατικά η μεταβίβαση της εξουσίας». Διευκρίνισε ότι «ο πρόεδρος Saleh μετά παρέλευση λίγων ημερών θα επανέλθει στη Σαναά», δήλωση που μετέδωσε ήδη το δίκτυο τηλεόρασης Al Arabiya.
Όσο απουσιάζει από τη Σαναά ο πρόεδρος Saleh, έχει κανονιστεί τα καθήκοντά του να ασκεί ο αντιπρόεδρος Abed Rabo Mansour.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Σ. Αραβίας κάλεσε σήμερα επίσημα την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, στην Υεμένη «να δείχνουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν η χώρα να διολισθήσει σε μεγαλύτερη βία και περισσότερες συγκρούσεις».

Ο πρόεδρος Saleh έχει πλέον εισέλθει στο 33ο έτος συνεχούς άσκησης της προεδρικής εξουσίας κι είναι ένας στενός σύμμαχος της Ουάσινγκτον στο διεθνή αντιτρομοκρατικό πόλεμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υεμενίτικη οργάνωση «Επανάσταση για την Αλλαγή» ανακοίνωσε σήμερα, από την πλευρά της, ότι «θα πέσει το οικογενειοκρατικό καθεστώς Saleh, θα καταρρεύσουν όλες οι δομές του, στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική, πνευματική ζωή της Υεμένης».

Παράλληλα, ζήτησε «μία συλλογική προεδρία, μία μεταβατική κυβέρνηση, που θα μείνει στην εξουσία, για να οργανώσει τίμιες βουλευτικές εκλογές».

Κυκλοφορεί η πληροφορία στη Σαναά ότι, ήδη απ τον Μάιο, η πόλη Ζιντζιμπάρ, 400 χλμ. ανατολικά από την πρωτεύουσα, έχει περάσει υπό τον έλεγχο οργάνωσης, που αντιπροσωπεύει την αλ Κάιντα για την Υεμένη.

Σχολιάζεται σχετικά από την αντιπολίτευση ότι ο πρόεδρος Saleh επέτρεψε να συμβεί αυτό, ώστε να έχει έναντι της Ουάσινγκτον σημαντικό έρεισμα, στο πλαίσιο της διμερούς «στρατηγικής» σχέσης μαζί της, με απώτερο σκοπό να παρατείνεται η παραμονή του στην προεδρία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης