Οργή του Τόκιο για γαλλική γελοιογραφία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013, 13:18
Οργή του Τόκιο για γαλλική γελοιογραφία
Διάβημα διαμαρτυρίας θα καταθέσει η Ιαπωνία για μία γελοιογραφία που εμφανίστηκε σε γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα και απεικονίζει παλαιστές του σούμο μπροστά από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, συνδέοντας την εικόνα αυτή με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 που ανέλαβε να διοργανώσει το Τόκιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ανώτατος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το Τόκιο εξασφάλισε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν το καλοκαίρι του 2020, παρά τις ανησυχίες ότι η διαρροή ραδιενεργού ύδατος από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα θα στεκόταν εμπόδιο στην απόφαση αυτή.

Ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα καταστράφηκε από τον σεισμό του Μαρτίου του 2011 και το τσουνάμι που ακολούθησε, στη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο μετά το Τσερνόμπιλ. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε έχει διαβεβαιώσει τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ότι η κατάσταση βρίσκεται «υπό έλεγχο».

Η γελοιογραφία που δημοσιεύτηκε στη σατιρική εφημερίδα «Le Canard Enchaine» δείχνει δύο αποστεωμένους παλαιστές του σούμο - ο καθένας με τρία πόδια και χέρια - να στέκονται αντιμέτωποι, ενώ στο βάθος διακρίνεται το εργοστάσιο της Φουκουσίμα και κάποιος ανακοινώνει ότι «χάρη στη Φουκουσίμα, το σούμο είναι πλέον Ολυμπιακό άθλημα».

Μία άλλη γελοιογραφία δείχνει κολυμβητές με προστατευτικές για τη ραδιενέργεια στολές να στέκονται μπροστά από μία πισίνα, έγραψε η εφημερίδα «Tokyo Shimbun».

«Αυτή η γελοιογραφία πληγώνει τα αισθήματα όσων επλήγησαν από τον σεισμό» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα. «Είναι απρεπές και δίνει λανθασμένη εντύπωση για το θέμα με το μολυσμένο νερό της Φουκουσίμα. Είναι υπερβολικά λυπηρό» σχολίασε ο ίδιος.

Όπως είπε ο Σούγκα, η Ιαπωνία θα προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας μέσω της γαλλικής πρεσβείας στο Τόκιο, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε «να εξηγήσει λεπτομερώς την κατάσταση» προς αποφυγήν της επανάληψης ανάλογων περιστατικών.

Υπενθυμίζουμε ότι το Τόκιο είχε αντιδράσει και πέρυσι, όταν γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε μία παραποιημένη φωτογραφία που έδειχνε τον τερματοφύλακα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, Εΐτζι Καουασίμα, με τέσσερα χέρια και τη λεζάντα «Το Φαινόμενο Φουκουσίμα», αναφερόμενη στην απόκρουση που έκανε σε αγώνα ανάμεσα στις δύο χώρες. Στη συνέχεια το κανάλι ζήτησε συγγνώμη.

Η Ιαπωνία επελέγη να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς του 2020 στις 7 Σεπτεμβρίου επικρατώντας της Μαδρίτης και της Κωνσταντινούπολης, παρά τα ζητήματα που προκύπτουν από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, το οποίο απέχει 230 χιλιόμετρα από το Τόκιο.

Η κρίση δεν φαίνεται να έχει τέλος. Χθες, η εταιρεία που διαχειρίζεται τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα τριτίου - το οποίο θεωρείται ένα από τα λιγότερο επιβλαβή ραδιενεργά στοιχεία - αυξήθηκαν αιφνιδίως μέσα σε τρεις ημέρες αυτήν την εβδομάδα και έφθασαν σε επίπεδο μεγαλύτερο από το 15πλάσιο του επιτρεπομένου, στα υπόγεια ύδατα που βρίσκονται κοντά σε δεξαμενή του σταθμού από την οποία έχει σημειωθεί διαρροή.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013, 14:27