Οργή του Βατικανού με αφορμή προεκλογική εκδήλωση του Σαλβίνι

Οργή του Βατικανού με αφορμή προεκλογική εκδήλωση του Σαλβίνι

Σύσσωμος ο καθολικός Τύπος και η πολιτική κοινότητα του χώρου αυτού στην Ιταλία αντέδρασε με σφοδρότητα κατά του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος σε χθεσινή προεκλογική εκδήλωση του κόμματός του, της ξενοφοβικής Λέγκα, εμφανίσθηκε με ένα κομποσκοίνι (ροζάριο) και έκλεισε την ομιλία του δηλώνοντας πως «είμαι βέβαιος πως η Παρθένος θα μας οδηγήσει στη νίκη».

 «Μην ονομάζεις επί ματαίω το όνομα του Θεού» υπενθυμίζει ο Αντόνιο Σπαντάρο, διευθυντής της εφημερίδας «Civilt à Cattolica», στον λογαριασμό του στο Facebook.

«Τα ροζάρια και οι εσταυρωμένοι χρησιμοποιήθηκαν για πολιτικούς λόγους, αλλά με τρόπο αντίστροφο απ' ό,τι στο παρελθόν. Εάν προηγουμένως αποδιδόταν στον Θεό εκείνο που αντιθέτως θα έπρεπε να παραμείνει στα χέρια του Καίσαρα, τώρα είναι ο Καίσαρας εκείνος που κρατά και προβάλλει εκείνο που είναι του Θεού» προσθέτει στο κείμενό του, στιγματίζοντας την πράξη του Σαλβίνι.

Τη γνώμη του Σπαντάρο απηχεί και από τη μεριά του το εβδομαδιαίο περιοδικό «Famiglia Cristiana»: «το ροζάριο που εμφάνισε ο Σαλβίνι και σφυρίγματα του πλήθους κατά του Πάπα Φραγκίσκου, ιδού το φετιχιστικός εθνικισμός» είναι ο τίτλος με τον οποίο το περιοδικό χαρακτήρισε την εκδήλωση στο Μιλάνο. Σε αυτήν, σύμφωνα με τον ίδιο αρθρογράφο, «σκηνογραφήθηκε το νιοστό παράδειγμα της εργαλειοποίησης της θρησκείας για να δικαιολογηθεί η συστηματική παραβίαση στη χώρα μας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενόσω ο δημεγέρτης της Λέγκα επιδείκνυε το Ευαγγέλιο, αποδιωκόταν άλλο ένα φορτίο από ανθρώπινες ψυχές και τα Ηνωμένα Έθνη μας καταδίκαζαν για το διάταγμα για την ασφάλεια». Και το περιοδικό που κάποτε είχε χρησιμοποιήσει κατά του Σαλβίνι την ευαγγελική ρήση Vade Retro (ύπαγε οπίσω μου) καταλήγει: «Τι άλλο χρειάζεται ακόμη για να προκαλέσει την αγανάκτηση των καθολικών;».

Ωστόσο, η πιο βαρύνουσα θέση κατά του Σαλβίνι προήλθε από το ίδιο το Βατικανό, εκ στόματος του καρδιναλίου γραμματέα του κράτους Πιέτρο Παρολίν: «Πιστεύω πως η κομματική πολιτική διαιρεί, ενώ ο Θεός είναι για όλους» δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Βατικανού. «Το να επικαλείσαι τον Θεό για λογαριασμό μας είναι πάντοτε επικίνδυνο».

Αλλά και στο επίσημο όργανο της Εκκλησίας, το Avvenire, ένα σημείωμα χωρίς υπογραφή χαρακτηρίζει τον Σαλβίνι «σημαιοφόρο ενός ιδιοτελούς καθολικισμού, όλως διαφορετικού από την αυθεντία του Πάπα και της Εκκλησίας».

Κριτικές που όμως δεν αγγίζουν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος απαντά δηλώνοντας «υπερήφανος για την ιστορία και τις ρίζες μας και ότι δίνουμε παράδειγμα ενός πολιτισμού φιλόξενου και γενναιόδωρου».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019, 08:37