Το συντηρητικό κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου ‘Ανγκελας Μέρκελ παρουσίασε σήμερα σχέδιο που θα επαφίει στους κοινωνικούς εταίρους να αποφασίσουν την θέσπιση ενός κατώτατου μισθού στους κλάδους στους οποίους δεν ισχύει.

«Έχουμε αποφασίσει να συστήσουμε μία επιτροπή, που θα αποτελείται από τους εργοδότες και τους μισθωτούς, οι οποίοι θα κληθούν να διαπραγματευθούν για έναν ορθό κατώτατο μισθό. Αυτή η επιτροπή θα είναι καθ’ ολοκληρίαν ανεξάρτητη, θα αποφασίζει μόνη της το ύψος αυτού του κατώτατου μισθού, καθώς και τις πιθανές εξαιρέσεις», τόνισε η υπουργός Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για μας είναι πολύ σημαντικό ο κατώτατος μισθός να αποτελέσει καρπό διαπραγματεύσεων και να εφαρμοσθεί στον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε η ίδια.

Τα Χριστιανοδημοκρατικά κόμματα (CSU/CDU) της παράταξης της Μέρκελ θα πρέπει ακόμη να συμφωνήσουν με τον κυβερνητικό εταίρο τους, τους Φιλελεύθερους του FDP, οι οποίοι έως τώρα αρνούνται να ακούσουν το παραμικρό για κατώτατο μισθό.

Η Γερμανία δεν έχει έναν καθορισμένο κατώτατο μισθό, ο οποίος να αφορά όλους τους εργαζομένους, αλλά οι κοινωνικοί εταίροι είναι ελεύθεροι να τον καθορίζουν ανά περιοχή, ή κλάδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κατώτατος μισθός που θα προκύψει από τις εργασίες της επιτροπής αυτής θα εφαρμόζεται μόνον στους τομείς εκείνους που σήμερα δεν είναι θεσπισμένος. Εάν ένας τομέας ήδη διαθέτει έναν κατώτατο μισθό, που έχει προκύψει από διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσει να τον εφαρμόζει, ακόμη και στην περίπτωση που αυτός είναι μικρότερος από την πρόταση της επιτροπής.

Σε ανακοίνωσή της η ένωση των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες Verdi καταγγέλλει ως «πλήρως ανεπαρκές» το σχέδιο, διότι κρίνει πως δεν πρόκειται να εμποδίσει «ότι εκατ. άνθρωποι θα συνεχίσουν να εργάζονται με μισθούς πείνας».

«Ο πολιτικός κόσμος δεν έχει το δικαίωμα να απεκδύεται των ευθυνών του και θα πρέπει να επιβληθεί ένα κατώτατο ημερομίσθιο τουλάχιστον 8,5 ευρώ», τονίζει ο πρόεδρος της Verdi Φρανκ Μπσίρσκε, για τον οποίο αυτό το ποσόν ταιριάζει «στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στην τιμή της ανθρώπινης εργασίας».

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης