Ο Γιόακιμ Γκάουκ ορκίστηκε σήμερα νέος πρόεδρος της Γερμανίας, στη θέση του Κρίστιαν Βουλφ, μετά την επεισοδιακή παραίτηση του τελευταίου τον περασμένο Φεβρουάριο, έπειτα από τις καταγγελίες για εμπλοκή του σε υποθέσεις διαφθοράς.

Ο υπερκομματικός, δημοφιλής πρώην ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατάγεται από την πρώην Ανατολική Γερμανία και εξελέγη στη θέση αυτή την περασμένη εβδομάδα, με ευρεία δικομματική στήριξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην προηγούμενη εκλογή προέδρου, το 2010, ήταν η επιλογή των Σοσιαλδημοκρατών, ωστόσο οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ είχαν καταψηφίσει τότε την υποψηφιότητά του, στηρίζοντας τον Βουλφ, που ήταν προσωπική επιλογή της καγκελαρίου.

«Ο Γκάουκ είναι ο πρώτος μας πρόεδρος που δεν κατάγεται από τη Δυτική Γερμανία και ο πρώτος που δεν προέρχεται από μια ανώτερη πολιτική θέση» είπε κατά τη διάρκεια της τελετής της ορκωμοσίας ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Νόρμπερτ Λάμερτ.

Ο 72χρονος πρόεδρος ήταν ενεργό μέλος της αντιπολίτευσης υπό το κομμουνιστικό καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας και επέβλεπε τα αρχεία της Στάζι μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης