‘Ήταν κάποτε ο νεότερος γερουσιαστής των ΗΠΑ. Είχε μάλιστα πρωτοστατήσει στην επιβολή εμπάργκο κατά της Τουρκίας για την εισβολή της στην Κύπρο και κυρίως για τον Δεύτερο Αττίλα. Μετά από πολλές δεκαετίες και αφού θήτευσε ως Αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, ο Τζο Μπάιντεν αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου των ΗΠΑ αφού κέρδισε τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές και απέτρεψε έτσι την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την τελετή της ορκωμοσίας Μπάιντεν-Χάρις:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Η επίσημη ανάληψη καθηκόντων από τον Τζο Μπάϊντεν είναι σημαντική σε πολλά επίπεδα. Η επάνοδος των Δημοκρατικών στον Λευκό Οίκο εκφράζει τις ελπίδες ενός μεγάλου τμήματος της αμερικανικής κοινωνίας το οποίο επενδύει στο πρόσωπο του νέου Αμερικανού προέδρου για την αποκατάσταση του κύρους της προεδρικής εξουσίας αλλά και της Αμερικής συνολικά καθώς για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των θεσμών, των νόμων και αυτής της ίδιας της δημοκρατίας. Όλα τα παραπάνω υπέστησαν σημαντικά κτυπήματα κατά τη διάρκεια της θητείας Τραμπ. Μία περίεργη ομάδα ανθρώπων από το πουθενά ανέλαβε την διοίκηση της χώρας αφού πρώτα κυριάρχησε στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Η αιματηρή εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Δεκεμβρίου ήταν η κορυφή ενός παγόβουνου που σιγά σιγά κατέτρωγε τα θεμέλια του κράτους και των θεσμών με τις ευλογίες ενός τεράστιου τμήματος της αμερικανικής κοινωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αλλαγή στην κορυφή της πολιτικής ιεραρχίας στον Λευκό Οίκο ενδεχομένως να συμβάλει στο να ξεχαστεί και να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα και ανώδυνα η περίοδος αυτή. Πολλοί ωστόσο είναι εκείνοι οι οποίοι διατείνονται πως μπορεί ο Τραμπ να αποχώρησε ο Τραμπισμός όμως είναι εδώ, ισχυρός και δυναμικός με περίπου 75 εκατομμύρια Αμερικανών ψηφοφόρων να τον έχουν στηρίξει δια της ψήφου των στις τελευταίες προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Είναι λοιπόν ή όχι ένα μεγάλο στοίχημα η θητεία του νέου Αμερικανού προέδρου; Θα αποδειχθεί στο άμεσο μέλλον. Το πρόβλημα άλλωστε δεν είναι μόνον εσωτερικό. Είναι κυρίως διεθνές. Ο Τραμπ εξέφρασε εκείνο το ρεύμα της αμερικανικής εσωστρέφειας που παραδοσιακά συνηγορεί με την απομόνωση των ΗΠΑ και την απαγκίστρωσή τους από τα σημεία τριβής του Πλανήτη. Αυτή η απαγκίστρωση συνοδεύτηκε τα 4 τελευταία χρόνια από μία επικίνδυνη ανατροπή των διεθνών ισορροπιών με τραγικά αποτελέσματα. Εδώ στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τον Καύκασο, στη Συρία και τη Λιβύη το ζήσαμε στο πετσί μας. Πολλοί κάνουν λόγο για επάνοδο των ΗΠΑ στα πράγματα. Θα δούμε. Μέχρι τότε ωστόσο ο Τζο Μπάιντεν θα έχει πολλή δουλειά για να αποκαταστήσει το κύρος της Ουάσιγκτον μεταξύ των εταίρων των ΗΠΑ κυρίως στο ΝΑΤΟ που επί Τραμπ εξελίχθηκε σε μία Συμμαχία – Ζόμπι. 

Ορκίστηκε ο Τζο Μπάιντεν – «Η βούληση του λαού ακούστηκε»

Δέκα περίπου λεπτά πριν από τις 19:00 ώρα Ελλάδας, ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε επισήμως και είναι έτσι πλέον ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν ορκίστηκε από τον αρχηγό του ανώτατου δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς και η σύζυγός του, Δρ Τζιλ Μπάιντεν, κράτησε τη Βίβλο καθώς ορκίστηκε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν δέχτηκε το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων καθώς ανέβηκε στο βάθρο για να δώσει την ομιλία του, την πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος. Αφού ευχαρίστησε όσους ήταν παρόντες στην τελετή, ο Μπάιντεν είπε: «Αυτή είναι η ημέρα της Αμερικής. Αυτή είναι η ημέρα της δημοκρατίας».

Άνδρες της Εθνοφυλακής περπατούν περιμετρικά του Καπιτωλίου κατά τη διάρκεια της τελετής

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στη βίαιη επίθεση στο Καπιτώλιο πριν από δύο εβδομάδες, λέγοντας ότι υπογράμμισε την αξία της αμερικανικής δημοκρατίας. «Σήμερα γιορτάζουμε τον θρίαμβο, όχι ενός υποψηφίου, αλλά μιας αξίας- της αξίας της δημοκρατίας. Η θέληση του λαού ακούστηκε και η βούληση του λαού έχει ληφθεί υπόψη. Έχουμε μάθει ξανά ότι η δημοκρατία είναι πολύτιμη. Η δημοκρατία είναι εύθραυστη. Και αυτή την ώρα, φίλοι μου, η δημοκρατία νίκησε».

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι το έθνος «πρέπει να αντιμετωπίσει» τη λευκή υπεροχή. «Το όνειρο της δικαιοσύνης για όλους δεν θα αναβληθεί πλέον», δήλωσε ο πρόεδρος. Ο Μπάιντεν κάλεσε επίσης το έθνος να ενοποιηθεί μετά από τα τέσσερα χρόνια προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ που δίχασαν τον λαό. «Αυτή είναι η ιστορική μας στιγμή κρίσης και πρόκλησης και η ενότητα είναι η πορεία προς τα εμπρός», δήλωσε ο πρόεδρος.

«Ξέρω ότι το να μιλάμε για ενότητα μπορεί να ακούγεται σε κάποιους σαν μια ανόητη φαντασία αυτές τις μέρες. Ξέρω ότι οι δυνάμεις που μας χωρίζουν είναι βαθιές και είναι πραγματικές. Ξέρω επίσης ότι δεν είναι καινούργιες», δήλωσε ο πρόεδρος στην ομιλία του. «Η ενότητα είναι η πορεία προς τα εμπρός».

Ο Μπάιντεν περιέγραψε την ιστορία της Αμερικής ως «συνεχή πάλη» μεταξύ των αναγνωρισμένων ιδεών της χώρας και της απτής πραγματικότητας.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος επεσήμανε ότι η Καμάλα Χάρις ορκίστηκε ως αντιπρόεδρος ως ένδειξη του πόσο θετική αλλαγή μπορεί να επιτύχει το έθνος.

«Μην μου πείτε ότι τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν», είπε ο Μπάιντεν.

Στη συνέχεια καταδίκασε τους εισβολείς στο Καπιτώλιο που προσπάθησαν να ανατρέψουν τη βούληση του λαού διαταράσσοντας βίαια την πιστοποίηση του Κογκρέσου για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές. «Δεν συνέβη. Δεν θα συμβεί: όχι σήμερα, όχι αύριο, ποτέ», είπε ο πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε επίσης να γίνει «πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς», συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν τον υποστήριξαν, και κάλεσε το έθνος να κάνει ένα νέο ξεκίνημα σήμερα. «Πρέπει να απορρίψουμε την κουλτούρα στην οποία τα ίδια τα γεγονότα παραποιούνται και κατασκευάζονται», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος υποσχέθηκε στους παγκόσμιους συμμάχους της χώρας, μετά από τα τέσσερα χρόνια θητείας του Ντόναλντ Τραμπ: «Θα επιδιορθώσουμε τις συμμαχίες μας και θα συνεργαστούμε με τον κόσμο για άλλη μια φορά, όχι για να αντιμετωπίσουμε τις χθεσινές προκλήσεις αλλά τις σημερινές και τις αυριανές προκλήσεις», δήλωσε ο νέος πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν κρατά ενός λεπτού σιγή τους για Αμερικανούς που έχουν πεθάνει από τον Covid-19

Κατά την ομιλία του μετά την ορκωμοσία, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τους Αμερικανούς να μείνουν σιωπηλοί για ένα λεπτό, για τους περισσότερους από 400.000 ανθρώπους που έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

«Στην πρώτη μου πράξη ως πρόεδρος, θα ήθελα να σας ζητήσω να συμμετάσχετε σε μια στιγμή σιωπηλής προσευχής για να θυμηθείτε όλους εκείνους που χάσαμε τον περασμένο χρόνο από την πανδημία», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Αυτοί οι 400.000 συμπολίτες μας Αμερικανοί – μητέρες, μπαμπάδες, σύζυγοι, γιοι, κόρες, φίλοι, γείτονες και συνεργάτες. Θα τους τιμήσουμε και θα γίνουμε οι άνθρωποι και το έθνος που γνωρίζουμε ότι μπορούμε και πρέπει να είμαστε», συνέχισε ο πρόεδρος.

Ορκίστηκε η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις

Στις 18:40 ορκίστηκε η Κάμαλα Χάρις, η νέα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και πρώτη γυναίκα, η πρώτη μαύρη και η πρώτη Αμερικανίδα ασιατικής καταγωγής στην ιστορία της χώρας που λαμβάνει αυτό το αξίωμα. 

Ο σύζυγος της Χάρις, Νταγκ Έμχοφ, κρατούσε τη Βίβλο καθώς η αντιπρόεδρος ορκίστηκε.

Οι πρώτες αναρτήσεις Μπάιντεν-Χάρις στο Twitter μετά την ορκωμοσία

Η Κάμαλα Χάρις λίγη ώρα μετά την ορκωμοσίας της ανάρτησε το πρώτο της tweet ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Η αντιπρόεδρος δημοσίευσε την πρώτη της ανάρτηση από τον λογαριασμό @VP γράφοντας, «Έτοιμη να υπηρετήσω».

Ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τον λογαριασμό Twitter @POTUS και χρησιμοποίησε το πρώτο του tweet για να υποσχεθεί «τολμηρή δράση και άμεση ανακούφιση για τις αμερικανικές οικογένειες».

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο όσον αφορά την αντιμετώπιση των κρίσεων που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο νέος πρόεδρος. «Γι ‘αυτό σήμερα, πηγαίνω στο Οβάλ Γραφείο για να ξεκινήσω τη δουλειά με τολμηρή δράση και παρέχοντας άμεση ανακούφιση στις αμερικανικές οικογένειες».

H αντιπρόεδρος Χάρις συνοδεύει τον πρώην Αντιπρόεδρο Πενς στα σκαλιά του Καπιτωλίου

Ο Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του, Δρ Τζιλ Μπάιντεν, έφτασαν στην πλατφόρμα του Καπιτωλίου για την ορκωμοσία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, περί τις 18:20 ώρα Ελλάδας. 

Οι παρευρισκόμενοι κάθισαν στις θέσεις τους, και η τελετή ξεκίνησε επίσημα.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ με τη σύζυγό του στην ορκωμοσία

Η Γερουσιαστής Amy Klobuchar ξεκίνησε την τελετή καλωσορίζοντας τον κόσμο σε αυτό το ιστορικό γεγονός.

Η Klobucha δήλωσε ότι η βίαιη επίθεση στο Καπιτώλιο νωρίτερα αυτό το μήνα «ξύπνησε» το έθνος και την ανάγκη προστασίας της αμερικανικής δημοκρατίας.

Ο Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του, Τζιλ, καταφθάνουν στην τελετή ορκωμοσίας
«Αυτή είναι η μέρα που η δημοκρατία μας ανασηκώνεται, καθαρίζει τη σκόνη και κάνει ό, τι κάνει πάντα», δήλωσε η Δημοκρατική Γερουσιαστής.

Οι λογαριασμοί Twitter του Λευκού Οίκου έχουν μεταφερθεί στη διοίκηση Μπάιντεν

Οι λογαριασμοί του Λευκού Οίκου στο Twitter έχουν μεταφερθεί από την κυβέρνηση Τραμπ στην κυβέρνηση Μπάιντεν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Twitter Nic Pacilio.

  • Το @ Transition46 έχει γίνει το @WhiteHouse
  • Το @PresElectBiden έχει γίνει @POTUS
  • Το @SenKamalaHarris έχει γίνει @VP
  • Το @FLOTUSBiden έγινε @FLOTUS
  • Το @PressSecPsaki έχει γίνει @PressSec
  • Και ένας νέος λογαριασμός, @SecondGentleman, μόλις ενεργοποιήθηκε

Ο τελευταίος είναι του Νταγκ Έμχοφ, συζύγου της αντιπροέδρου Χάρις.

Οι λογαριασμοί Twitter της διοίκησης Τραμπ αρχειοθετούνται πλέον, δήλωσε ο Pacilio. Αυτοί περιλαμβάνουν: @ POTUS45, @ WhiteHouse45, @ VP45, @ PressSec45, @ FLOTUS45 και @ SecondLady45.

Τον εθνικό ύμνο τραγούδησε η Lady Gaga

Στις 18:37 ώρα Ελλάδας, στη σκηνή ανέβηκε η Lady Gaga για να τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο της χώρας, με ένα χρυσό μικρόφωνο.

Η Lady Gaga έφτασε στην Ουάσιγκτον και χαιρέτησε μερικά από τα μέλη της Εθνικής Φρουράς που παρέχουν ασφάλεια για την τελετή.

Δείτε τη στιγμή που έφτασε η Lady Gaga:

 

Ο Τζο Μπάιντεν χαιρετά τη Lady Gaga

Ο αστέρας της Κάντρι μουσικής, Garth Brooks, ερμηνεύει το “Amazing Grace”

Ο αστέρας της μουσικής της χώρας, Garth Brooks, ερμήνευσε το “Amazing Grace” μετά την εναρκτήρια ομιλία του προέδρου Joe Biden. Ο Brooks κάλεσε τους παρευρισκόμενους και εκείνους που παρακολουθούσαν να τραγουδήσουν μαζί του. «Θα σας ζητήσω να τραγουδήσετε μαζί μου τον τελευταίο στίχο, στους ανθρώπους στο σπίτι, τους ανθρώπους στη δουλειά, όλοι μαζί σαν ένας», είπε ο Brooks.

Στη συνέχεια, η ποιήτρια Amanda Gorman απήγγειλε ένα ποίημα για την εκδήλωση. Η 22χρονη καλλιτέχνης ολοκλήρωσε το ποίημά της με τα εξής λόγια: «Υπάρχει πάντα φως αν είμαστε αρκετά γενναίοι για να το δούμε. Αν μόνο είμαστε αρκετά γενναίοι για να είμαστε το φως».

Η Amanda Gorman απαγγέλει το ποίημά της

Στις 18:44 ανέβηκε στη σκηνή η Jennifer Lopez για να τραγουδήσει το “This Land is Your Land”:

 

Ηγέτες απ’ όλον τον κόσμο χαιρετίζουν τον Τζο Μπάιντεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος της Γερμανίας, πρωθυπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι πολλών χωρών χαιρέτισαν τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας την «ανυπομονησία» τους να συνεργαστούν με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση.

«Συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν που ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ και την Κάμαλα Χάρις για την ιστορική ανάληψη της αντιπροεδρίας. Η αμερικανική ηγεσία είναι ζωτικής σημασίας για να θέματα που μας αφορούν όλους, από την κλιματική αλλαγή μέχρι την Covid και ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον πρόεδρο Μπάιντεν», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε στη δική της ανάρτηση: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν. Και η Ευρώπη είναι έτοιμη. Για να ξανασυνδεθεί με έναν παλιό και έμπιστο εταίρο, να δώσουμε νέα πνοή στην πολύτιμη συμμαχία μας. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Τζο Μπάιντεν».

Η Κάμαλα Χάρις με τον σύζυγό της

Νωρίτερα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ανέφερε ότι η σημερινή «είναι μια καλή ημέρα για τη δημοκρατία» δηλώνοντας «ανακουφισμένος» από το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου. «Ξέρω ότι πολλοί στη Γερμανία συμμερίζονται αυτό το συναίσθημα», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ τόνισε ότι «η (εκλογική) νίκη του Μπάιντεν συνιστά νίκη της δημοκρατίας επί της άκρας δεξιάς και των τριών μεθόδων της: της μαζικής εξαπάτησης, του εθνικού διχασμού και της κατάχρησης, ακόμη και με βίαια μέσα, των δημοκρατικών θεσμών». Και συνέχισε: «Πριν από πέντε χρόνια πιστεύαμε ότι ο Τραμπ ήταν ένα κακόγουστο αστείο, αλλά πέντε χρόνια αργότερα συνειδητοποιήσαμε ότι έθετε σε κίνδυνο την ισχυρότερη δημοκρατία του κόσμου».

Το προεδρικό ζεύγος Μπάιντεν μετά την ορκωμοσία

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας στο κοινοβούλιο την Τρίτη, είπε και αυτός ότι «ανυπομονεί» να συνεργαστεί με τον Μπάιντεν. «Έχουμε μια ισχυρή, κοινή ατζέντα, από την αποτελεσματική πολυμέρεια που επιθυμούμε και οι δύο, μέχρι την κλιματική αλλαγή, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και την πολιτική της κοινωνικής ενσωμάτωσης».

Από το Δουβλίνο, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν, χαιρέτισε τον Μπάιντεν, έναν «πραγματικό φίλο» της Ιρλανδίας, υπενθυμίζοντας την ιρλανδική καταγωγή του. «Ενώ ορκίζεται, ξέρω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα αισθάνεται το βάρος της ιστορίας, την παρουσία των Ιρλανδών προγόνων του που έφυγαν από το Μάγιο και το Λάουθ την εποχή του λιμού, σε αναζήτηση της ελπίδας» ανέφερε στην ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι θέλει «να εμβαθύνει τη συνεργασία» των δύο χωρών.

Σε ανακοίνωσή του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Μπάιντεν και την Χάρις. «Πρόεδρε Μπάιντεν, εσείς κι εγώ έχουμε μια θερμή προσωπική φιλία εδώ και πολλές δεκαετίες. Ανυπομονώ να συνεργαστούμε για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ, να συνεχίσουμε να διευρύνουμε την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου και να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις, την κορυφαία εκ των οποίων συνιστά το Ιράν».

Το προεδρικό ζεύγος και η αντιπρόεδρος με τον σύζυγό της μαζί με μέλη της Γερουσίας

Ένας εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, ο Φαουζί Μπαρχούμ, είπε ότι το ισλαμιστικό κίνημα «δεν εκφράζει καμία λύπη για την αποχώρηση του Τραμπ» ο οποίος ήταν «η μεγαλύτερη πηγή και σπόνσορας της αδικίας, της βίας και του εξτρεμισμού στον κόσμο και άμεσος εταίρος του ισραηλινού κατακτητή στις επιθέσεις εναντίον του λαού μας».

«Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρέπει να ανατρέψει τις άδικες πολιτικές εναντίον του λαού μας και να θέσει τα θεμέλια για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», πρόσθεσε.

Συγχαρητήρια τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις επ’ ευκαιρία της ορκωμοσίας τους έστειλε με ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός της χώρας μας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα θερμότερα συγχαρητήριά μου στον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις. Με μια αίσθηση ανανεωμένης αισιοδοξίας, προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μας και της φιλίας ανάμεσα στα δύο έθνη μας», αναφέρει στα αγγλικά ο πρωθυπουργός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης