Ο Αυστραλός Ματίας Κόρμαν εξελέγη σήμερα Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, παρά τις έντονες επικρίσεις που έχει δεχτεί από μη κυβερνητικές οργανώσεις για θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.

Πρώην υπουργός Οικονομίας, ο 51χρονος Κόρμαν, εξελέγη «με μικρή πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των επικεφαλής αντιπροσωπειών», έναντι της 53χρονης Σουηδής Σεσίλια Μάλμστρεμ, πρώην Ευρωπαίας Επιτρόπου για το Εμπόριο, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ψηφοφορία πρέπει να επικυρωθεί επίσημα από το Συμβούλιο του ΟΟΣΑ, κατά τη συνεδρίασή του την Τρίτη. Ο νέος γενικός γραμματέας καλείται να αναλάβει τα καθήκοντά του στις αρχές Ιουνίου.

Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, κυρίως μέσω της φορολόγησης, θα είναι στο επίκεντρο της θητείας του επικεφαλής του “κλαμπ των πλουσίων” – τα μέλη του ΟΟΣΑ αντιπροσωπεύουν το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ο ΟΟΣΑ που γιόρτασε τα 60 χρόνια του το 2020 κατάφερε κυρίως να περιορίσει τους φορολογικούς παράδεισους και να βάλει τέλος στο τραπεζικό απόρρητο. Επί του παρόντος διεξάγει διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της φορολόγησης των πολυεθνικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ματίας Κόρμαν δεν ήταν το φαβορί στην αρχή αυτής της αναμέτρησης για τη διαδοχή του Μεξικανού ‘Ανχελ Γκουρία, ο οποίος κατείχε τη θέση αυτή τα τελευταία 15 χρόνια, λόγω θέσεων που θεωρούνται σκεπτικιστικές για το κλίμα.

Αρκετές ΜΚΟ για την προστασία του περιβάλλοντος είχαν εκφράσει σε επιστολή προς τον ΟΟΣΑ τη μεγάλη ανησυχία τους σε σχέση με τον Αυστραλό και η Greenpeace κατήγγειλε έναν «φρικτό» απολογισμό τον τομέα του κλίματος όταν ήταν υπουργός.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον ΟΟΣΑ, ο Κόρμαν μπόρεσε να «δώσει υποσχέσεις για περιβαλλοντικά θέματα». Από την πλευρά της, η Σεσίλια Μάλμστρεμ, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ομόφωνη στήριξη, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων αντιπροσώπων, κυρίως λόγω των θέσεών της που θεωρήθηκαν πάρα πολύ φιλελεύθερες για το εμπόριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης