Την παραίτηση του Επιτρόπου Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών, Τζον Ντάλι, προκάλεσαν όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με έναν επιχειρηματία από τη Μάλτα, ο οποίος «προθυμοποιήθηκε να κάνει χρήση της προσωπικής του επιρροής στον Ντάλι», για να τροποποιηθεί η νομοθεσία στην ΕΕ για τα προϊόντα καπνού.

Η Swedish Match ενημέρωσε τις αρχές της ΕΕ στις Βρυξέλλες «για την απόπειρα δωροληψίας» ήδη από τον φετινό Μάιο, προκύπτει τώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μαλτέζος επιχειρηματίας υποσχόταν ότι θα κατόρθωνε να συμπεριλάβει η επικαιροποιημένη καπνιστική νομοθεσία της Ε.Ε. την άρση της απαγόρευσης εξαγωγής του snus, ένα είδος σουηδικού καπνού που καταναλώνεται με την τοποθέτηση στο εσωτερικό του στόματος μικρών σβώλων του και αποτελεί το κύριο προϊόν της Swedish Match.

Σε όλη την ΕΕ πλην Σουηδίας όμως, η κατανάλωση του snus είναι απαγορευμένη και η σουηδική κυβέρνηση έχει πιέσει για να επιτύχει την άρση της απαγόρευσης αυτής.

Η σουηδική εφημερίδα Aftonbladet έγραψε ότι ο επιχειρηματίας ζήτησε 60 εκατ. ευρώ για να επηρεαστεί ο Ντάλι ώστε να αρθεί η απαγόρευση εξαγωγής του snus με τη νεότερη αντικαπνιστική νομοθεσία της ΕΕ, σε δύο δόσεις: πρώτα 10 εκατομμύρια ευρώ και κατόπιν, όταν ο σκοπός της δωροληψίας ευοδωνόταν, 50 εκατομμύρια ευρώ ακόμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία αντιμετώπισης της Απάτης (Olaf) έθεσε στο στόχαστρό της τον Επίτροπο Ντάλι, που ανακοίνωσε την παραίτησή του την Τρίτη.

Ο Ντάλι διέψευσε τις κατηγορίες που διατύπωσε εναντίον του η Olaf.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης