Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν την συριακή επαρχία Idlib αυτή την εβδομάδα. Κάτι που ο ΟΗΕ χαρακτήρισε ως «επιδεινούμενο εφιάλτη».  Την ώρα που η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για εκεχειρία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για το τελευταίο αντάρτικο οχυρό απειλείται να καταρρεύσει.

Ο πρόεδρος Ερντογάν που είχε κέρδισε την ρωσική υποστήριξη απέναντι στους  βομβαρδισμού στη βορειοδυτική επαρχία το Σεπτέμβριο του 2018  από την συριακή κυβέρνηση, τώρα  φαίνεται να έχει μετατοπιστεί η εστίασή του  στην άλλη πλευρά της Συρίας επιδιώκοντας  εισβολή ανατολικά του Ευφράτη εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής. Την οποία η Άγκυρα θεωρεί μια «τρομοκρατική ομάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνεχείς επιδρομές στο Idlib, τουλάχιστον 59 πολίτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν την Δευτέρα, σύμφωνα με δήλωση του ΟΗΕ που ζητούσε την άμεση παύση των επιθέσεων για την προστασία των τριών εκατομμυρίων πολιτών που κατοικούν στην επαρχία.

Το  υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ «Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του Σύρου Προέδρου Bashar al-Assad καθώς και οι Ρώσοι σύμμαχοί τους, πραγματοποίησαν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς καθώς πιέζουν να επανακαταλάβουν την Idlib. Επισημαίνοντας πως αυτό θα μπορούσε να είναι η τελευταία και πιο αιματηρή μάχη στα  οκτώ χρόνια του πολέμου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι επιθέσεις εναντίον του Idlib θα πρέπει να τερματισθούν. «Η Ρωσία έχει να σταματήσει τις επιθέσεις του καθεστώτος , ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξη ενώ η επίθεση ήταν σε εξέλιξη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Η Άγκυρα έχει συγκαλέσει σύνοδο κορυφής με τη Ρωσία και το Ιράν στις αρχές του επόμενου μήνα σε μια προσπάθεια να εξουδετερωθεί η βία.

 Ενδεχόμενη νέα κρίση των προσφύγων θα μπορούσε να στείλει δεκάδες χιλιάδες πέρα από τα σύνορα στην Τουρκία την ώρα που προσπαθεί να φροντίσει τα 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες που ήδη φιλοξενεί.

*Πληροφορίες από al-Monitor

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης