Δικαστής αμερικανικού εφετείου εξέδωσε απόφαση, στην οποία χαρακτηρίζει «πειρατές» τα μέλη της οργάνωσης Sea Shepherd («Ποιμένας των Θαλασσών») που είναι γνωστή για τις επιθετικές της τακτικές εναντίον των φαλαινοθήρων της Ιαπωνίας. Η απόφαση αυτή ερμηνεύεται ως «πράσινο φως» στους Ιάπωνες να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη εναντίον της οργάνωσης και υπό μία χιουμοριστική έννοια «παράσημο» για τους ακτιβιστές.

«Δεν χρειάζεσαι ξυλοπόδαρο ή κάλυμμα στο μάτι» για να χαρακτηριστείς πειρατής, δήλωσε ο δικαστής Άλεξ Κοζίνσκι, ανατρέποντας απόφαση άλλου δικαστηρίου, κατά των φαλαινοθήρων, τους οποίους ο ίδιος αποκάλεσε «ερευνητές». «Όταν διεμβολίζεις πλοία, πετάς γυάλινα δοχεία με οξύ, ρίχνεις μεταλλικά σχοινιά στο νερό για να καταστρέψεις προπέλες και πηδάλια, εκτοξεύεις καπνογόνα και φωτοβολίδες με γάντζους και στοχεύεις με ισχυρά λέιζερ τα άλλα πλοία, τότε αναμφίβολα είσαι πειρατής», σημείωσε ο δικαστής Κοζίνσκι εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφασή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην απόφαση, η οποία αναπτύσσεται σε 18 σελίδες, κάλεσε την οργάνωση και τον «εκκεντρικό» ιδρυτή της Πολ Ουότσον να πάψουν να παρενοχλούν τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά και επέκρινε το συνάδελφό του που δικαίωνε τους ακτιβιστές λέγοντας ότι η αρχική απόφαση «εγείρει αμφιβολίες για το κατά πόσο ο δικαστής Ρίτσαρντ Τζόουνς μπορεί να θεωρηθεί αμερόληπτος».

H Sea Shepherd καταδιώκει εδώ και εννέα χρόνια τον ιαπωνικό στόλο, ανοιχτά της Ανταρκτικής, σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στη θανάτωση χιλιάδων φαλαινών, που λαμβάνει χώρα υπό την αιγίδα του ιαπωνικού Ινστιτούτου Ερευνών για τα Κητώδη. Εκμεταλλευόμενη ένα «παραθυράκι» στο διεθνές μορατόριουμ του 1986, η Ιαπωνία υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις της έχουν ερευνητικό χαρακτήρα και υπερασπίζεται την πρακτική ως μέρος των παραδόσεών της. Δεν κρύβει, ωστόσο, ότι το κρέας των φαλαινών που θανατώνονται καταλήγει στις ιχθυαγορές, στα σούπερ μάρκετ και στα εστιατόρια.

Προσφάτως αποκαλύφθηκε ότι πόροι που προορίζονταν ακόμη και για την ανοικοδόμηση της Φουκουσίμα, μετά το τσουνάμι και την πυρηνική καταστροφή του 2011, διοχετεύονται στη βιομηχανία της φαλαινοθηρίας και στην ενίσχυση της ασφάλειας του στόλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν πιστεύω πως θα υπάρξει κάποιου είδους διακοπή της φαλαινοθηρίας στην Ιαπωνία», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο υπουργός Γεωργίας, Δασών και Αλιείας της χώρας Γιοσιμάσα Χαγιάσι. «Η φαλαινοθηρία αποτελεί εδώ και πολύ καιρό μέρος της ιαπωνικής παράδοσης», πρόσθεσε. «Σας παρακαλώ, καταλάβετε ότι αυτή είναι η κουλτούρα μας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης