Όταν η τεχνολογία αγγίζει την… ανθρωπότητα

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 3 Απριλίου 2010, 17:46
Όταν η τεχνολογία αγγίζει την… ανθρωπότητα
Τα «ανήσυχα» μυαλά των σεναριογράφων έχουν δώσει πλούσιο υλικό κατά καιρούς για ταινίες που απεικονίζουν μια πραγματικότητα που σε πολλούς μπορεί να μοιάζει μακρινή, αλλά που, όπως δείχνουν τα πράγματα, ίσως να μην είναι και τόσο.

Ταινίες, όπως το «A.I.» του Στίβεν Σπίλμπεργκ και το «Bicentennial Man» του Κρις Κολόμπους, μας έδειξαν πώς θα μπορούσε να είναι η καθημερινότητά μας με ρομπότ που εξελίσσονται σε κάτι παραπάνω από απλοί υπηρέτες του ανθρώπου.

Ποιό είναι το ρομπότ;Τώρα έρχεται ο Ιάπωνας επιστήμονας του πανεπιστημίου της Οσάκα, καθηγητής Χιρόσι Ισιγκούρο, να παρουσιάσει ρομπότ με ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά, τα οποία αφήνουν όσους τα βλέπουν με το στόμα ανοιχτό.

Πριν από μερικές ημέρες παρουσίασε το τελευταίο του «καμάρι», το Geminoid-TMF. Ένα ρομπότ με γυναικεία χαρακτηριστικά, τόσο εξελιγμένο τεχνολογικά, που μπορεί να χαμογελάει, να δείχνει θυμό και να μιμείται σχεδόν κάθε ανθρώπινο συναίσθημα.

Πρόκειται, μάλιστα, να βγει σύντομα και στην αγορά, με την τιμή του να αγγίζει τα 80.000 ευρώ, ενώ, προς το παρόν, θα εκτεθεί σε ένα μουσείο επιστημών και θα χρησιμοποιηθεί πειραματικά σε ένα νοσοκομείο, για να κρατά συντροφιά στους ασθενείς.

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ένα παρόμοιο, αλλά παλιότερης τεχνολογίας ρομπότ, που κατασκεύασε ο Ισιγκούρο το 2008…Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 3 Απριλίου 2010, 17:58