Ο David Morales, ο κατηγορούμενος ιδιοκτήτης της ισπανικής ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας Undercover Global, διερευνάται από το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας για την παροχή στη CIA οπτικοακουστικών εγγραφών των συναντήσεων που είχε ο ιδρυτής της WikiLeaks Julian Assange με τους δικηγόρους του και άλλους επισκέπτες, όταν ακόμη παρέμενε στην Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Επίσης η εταιρεία ασφαλείας φωτογράφιζε τα διαβατήρια όλων των επισκεπτών του Assange. Κατηγορείται για τη λήψη τηλεφώνων επισκεπτών, τα οποία δεν επιτρέπονται στην πρεσβεία, και τα άνοιγε πιθανώς σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσει κλήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, έκλεψε δεδομένα από φορητούς υπολογιστές, ηλεκτρονικά tablets και USB sticks, όλα τα οποία έπρεπε να παραμείνουν στην υποδοχή  της πρεσβείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υποτίθεται ότι συνέταξε αναλυτικές αναφορές για όλες τις συναντήσεις και συνομιλίες του Assange με τους επισκέπτες.

Η εταιρεία λέγεται ότι είχε προγραμματίσει να κλέψει την πάνα ενός μωρού -που είχαν στείλει να επισκεφτεί τον Assange- ώστε μετά από εξέταση DNA να διαπιστώσει εάν το βρέφος ήταν μυστικός γιος του Assange.

 Η UC Global, προφανώς υπό την αιγίδα της CIA, φέρεται να κατασκόπευε τους διπλωμάτες του Εκουαδόρ που εργάστηκαν στην πρεσβεία του Λονδίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα του δικαστηρίου, για την Audiencia Nacional, σχετικά με τις δραστηριότητες της UC Global, μαζί με διαρροές βίντεο, δηλώσεις, έγγραφα και εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν από την ισπανική εφημερίδα El País, καθώς και την ιταλική εφημερίδα La Repubblica ανοίγουν παράθυρο στη νέα παγκόσμια κατάσταση ασφαλείας.

Εδώ το κράτος δικαίου είναι άσχετο. Δεν υπάρχουν δικαιώματα ιδιωτικού απορρήτου και προνόμια δικηγόρου-πελάτη.

Εδώ οι άνθρωποι ζουν υπό 24ωρη παρακολούθηση την ημέρα.

Εδώ όλοι όσοι προσπαθούν να εκθέσουν τα εγκλήματα τυραννικής εξουσίας θα κυνηγηθούν, θα απαχθούν και θα φυλακιστούν.

Αυτή η νέα παγκόσμια κατάσταση ασφάλειας αποτελεί τρομακτικά μπερδεμένη συγχώνευση εταιρείας και του κοινού δικαίου.

Και αυτό που έχει υποστεί ο Assange θα μπορούσε σύντομα να γίνει και με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η έκδοση του Assange στις ΗΠΑ θα σήμαινε το τέλος των δημοσιογραφικών ερευνών για την εσωτερική λειτουργία της εξουσίας.

Θα εδραιώσει τρομακτική παγκόσμια, εταιρική τυραννία κάτω από την οποία τα σύνορα, η εθνικότητα και ο νόμος δεν σημαίνουν κάτι ουσιαστικό.

Μόλις τεθεί ένα παρόμοιο νομικό προηγούμενο, κάθε δημοσίευση  διαβαθμισμένου υλικού, από τη New York Times σε έναν εναλλακτικό ιστότοπο, θα διώκεται και θα υποχρεώνεται να σιγήσει.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης