Ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν έκανε σήμερα έκκληση προς την οργάνωσή του για να τερματιστεί ο ένοπλος αγώνας που διεξάγει επί τρεις δεκαετίες κατά του τουρκικού κράτους.

“Θεωρούμε απαραίτητο για το ΡΚΚ να πραγματοποιήσει συνέδριο για τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα του κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας”, αναφέρει σε μήνυμά του ο Οτσαλάν που διαβάστηκε από κούρδους πολιτικούς στη διάρκεια συγκέντρωσης για τον εορτασμό του “Νεβρόζ”, δηλαδή του κουρδικού νέου έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην νοτιοανατολική Τουρκία για να ακούσουν το μήνυμα του φυλακισμένου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή του Ίμραλι από το 1999, εκτίοντας ποινή ισοβίων για προδοσία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ξεκινήσει ως προωθυπουργός, το 2012, συνομιλίες με τον Οτσαλάν με στόχο τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα των Κούρδων για αυτονομία, ο οποίος μετρά τρεις δεκαετίες και 40.000 νεκρούς και έχει πλήξει την οικονομία της περιοχής και την εικόνα της Τουρκίας στο εξωτερικό. Έκτοτε, δεν έχει επιτευχθεί η αναμενόμενη συμφωνία, αλλά η πίστη των Κούρδων στον Οτσαλάν παραμένει ακλόνητη.

Από το 2013, πάντως, βρίσκεται σε ισχύ εκεχειρία, η οποία δοκιμάστηκε κατά την πρόσφατη πολιορκία του κουρδικού Κομπάνι, στη Συρία, από τους τζιχαντιστές, καθώς το ΡΚΚ κατηγόρησε την Άγκυρα ότι τους ενισχύει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης